Search
Close this search box.
Search

Zorg scoort hoog met IoT-toepassingen

De gezondheidszorg scoort hoog als het gaat om het toepassen van IoT (Internet-of-Things) oplossingen. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen gebruiken IoT-toepassingen zoals wearables vooral om de monitoring van patiënten te verbeteren, kosten voor zorg te verlagen en innovatie te stimuleren. Dat stelt netwerkleverancier Aruba in een nieuw wereldwijd onderzoek, ‘The Internet of Things: Today and Tomorrow'

Volgens de studie van de HP Enterprise-dochter zal IoT binnenkort wijdverspreid zijn. 85 procent van de organisaties is van plan voor 2019 IoT te gaan gebruiken, vanwege een behoefte aan innovatie en bedrijfsefficiëntie. De analyse bevestigt de duidelijke voordelen die IoT bedrijven oplevert, maar het rapport waarschuwt ook dat het aansluiten van duizenden ’things’ op bestaande bedrijfsnetwerken bij de meeste bedrijven al heeft geleid tot beveiligingslekken.

In het onderzoek werden 3100 IT- en bedrijfsbesluitvormers in twintig landen gevraagd. Zo werd een beeld verkregen van de huidige stand van zaken van IoT en de invloed daarvan op verschillende branches. Uit het onderzoek blijkt dat, hoewel praktisch alle bedrijfsleiders (98 procent) wel iets van IoT weten, veel niet precies weten wat de definitie ervan is en wat het voor hun bedrijf betekent.

Rijpheid op IoT-gebied verschilt

De rijpheid op IoT-gebied blijkt per vertical nogal te verschillen. Onder meer de industrie, de gezondheidszorg en de retail lopen voorop. Gemiddeld genomen heeft (72 procent van de ondernemingen al IoT-apparaten geïntroduceerd op de werkplek.

Het meest belovende gebruiksscenario is bewaking op afstand, gevolgd door location-based services binnenshuis om de productiviteit van medewerkers te verbeteren. 20 procent meldt het op afstand regelen van de verlichting en verwarming in gebouwen als belangrijke gebruiksmogelijkheid. Dat aantal verdubbelt ruim (naar 53 procent) wanneer er wordt gevraagd naar IoT-implementaties in de toekomst.

Als het gaat om de voelbare resultaten die al worden bereikt, geeft 78 procent aan dat de introductie van IoT op de werkplek de effectiviteit van het IT-team heeft verbeterd, en 75 procent heeft het de winstgevendheid zien vergroten.

Bewaking van patiënten

Instellingen in de gezondheidszorg introduceren IoT-toepassingen vooral om de bewaking van patiënten te verbeteren, kosten te verlagen en innovatie te stimuleren, zo stelt Aruba. Enkele andere bevindingen over IoT in de zorg:

  • De gezondheidszorg is de op twee na geavanceerdste sector als het gaat om IoT-implementatie. 60 procent van de organisaties wereldwijd heeft IoT geïntroduceerd in de faciliteiten.
  • 42 procent van de leidinggevenden in de hele sector geeft aan IoT vooral te gebruiken voor bewaking en onderhoud. Dat is meer dan in alle andere sectoren. Dit benadrukt het belang van IoT-patiëntbewaking in de moderne gezondheidszorg.
  • Acht op de tien respondenten meldden een verbetering van innovatie en nog eens 73 procent gaf aan kosten te besparen.

Obstakels voor IoT

Behalve deze positieve resultaten, kwamen in het onderzoek ook een aantal obstakels naar voren die volgens IT-leiders de voordelen van IoT voor bedrijven beperken. Met name de implementatiekosten (50 procent), het onderhoud (44 procent) en de integratie van oude technologie (43 procent) werden genoemd als belangrijke problemen.

Het opmerkelijkst was volgens Aruba dat in veel IoT-implementaties beveiligingsfouten werden aangetroffen. Uit het onderzoek bleek dat 84 procent van de organisaties te maken heeft gehad met een IoT-gerelateerd beveiligingslek. Meer dan de helft van de respondenten verklaarde dat aanvallen van buitenaf een belangrijke barrière vormen voor het omarmen en in gebruik nemen van een IoT-strategie. Dit bevestigt het idee dat een holistische IoT-beveiligingsstrategie, op basis van strenge netwerktoegangscontrole en strikt beleidsbeheer, niet alleen ondernemingen zal beschermen, maar ook de beveiligingsbenadering voor IT eenvoudiger zal maken.

Zeker in de zorg is deze beveiliging belangrijk. Uit diverse onderzoeken bleek het afgelopen jaar dat de gezondheidszorg steeds vaker het doelwit is van cyberaanvallen, onder meer gericht op met het internet verbonden devices. De reden hiervoor is onder meer dat gezondheidsgerelateerde informatie veel meer waard blijkt te zijn dan bijvoorbeeld contact- en financiële gegevens. Connected devices zijn vaak slecht beveiligd en kunnen gebruikt worden om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld patiëntendossiers. Ook is het mogelijk om dergelijke devices met malware te besmetten en geld te vragen voor het weer vrijgeven ervan, of zelfs om de werking van devices te beïnvloeden.

Over het onderzoek

In november en december 2016 werden in totaal 3100 IT- en bedrijfsbesluitvormers ondervraagd. De respondenten waren werkzaam in organisaties (zowel in publieke als private sectoren) met ten minste 500 medewerkers in de industrie, de overheid, de detailhandel, de gezondheidszorg, het onderwijs, de bouw, de financiële sector en IT-/technologie-/telecommunicatiesectoren. Er werden respondenten ondervraagd in Nederland, Australië, Brazilië, China, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Mexico, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Zweden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?