'Zorg van Nu: mens en zorginnovatie dichtbij elkaar'

22 juni 2018
Erik-Gerritsen.-3jpg
Innovatie
Nieuws

“Ontwikkelingen in de digitale zorg, de laatste medische innovaties en je eigen medische gegevens beheren. Allemaal onderwerpen op de ICT&health World Conference 2018. Een dag waar voor vele honderden deelnemers de implementatie van innovatieve zorg centraal stond.

Een aansprekend onderwerp was MedMij. Met het landelijke afsprakenstelsel dat MedMij ontwikkelt, is het de bedoeling dat vanaf 2019 iedereen zijn of haar eigen medische gegevens kan beheren. Eén set van afspraken voor alle Nederlanders die zelf bepalen met welke zorgverleners zij welke informatie willen delen. Daarnaast is het mooie van MedMij ook dat zowel patiënten, zorgaanbieders, verzekeraars als de overheid hier samenwerken.

Juiste zorg op juiste plek

Een belangrijke uitdaging voor de toekomst van zorg is dat je als patiënt niet altijd naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Een lokale zorgverlener, zoals de fysiotherapeut of wijkverpleegkundige kan steeds vaker helpen, soms met ondersteuning van het ziekenhuis. De zorg wordt  steeds dichterbij huis georganiseerd. Onnodige zorg kan ook worden voorkomen, door zorg slimmer in te richten. De innovatieve toepassingen waar het vandaag over is gegaan, kan ook in de toekomst zorg gaan vervangen. Kortom, juiste zorg op de juiste plek die past bij de persoonlijke situatie van de patiënt.

Zorg van nu

Goed gebruik van slimme techniek en digitale toepassingen kan mensen gezonder en zelfredzamer maken en voor zorgprofessionals het werk verlichten en verbeteren. Mensen weten vaak wel dat het bestaat, maar ze maken er weinig gebruik van. Ze moeten eerst zelf ervaren wat innovaties voor hen kunnen  betekenen. Het project Zorg van Nu brengt de komende twee jaar mensen en zorginnovaties bij elkaar. Vanaf september gaat het informatieteam Zorg van Nu elke dag het land in om met mensen te praten en om zorginnovaties te laten zien. Het team bezoekt zorginstellingen, beurzen, congressen, evenementen en andere soms verrassende locaties. Heb je vragen over Zorg van Nu, meld je dan via zorgvannu@minvws.nl