Search
Close this search box.
Search

Zorgaanbieders bieden tijdelijk verblijf voor kwetsbare ouderen

Zorgorganisaties Azora, Markenheem en Sensire slaan de handen ineen om de verpleeghuiscapaciteit voor kwetsbare ouderen in de West Achterhoek op korte termijn uit te breiden. Begin 2020 wordt in Gaanderen, op het voormalige St. Jozef-terrein een tijdelijke verpleeghuisvoorziening geopend. Het complex bestaat uit twee verdiepingen en biedt woonruimte aan 64 bewoners.

Het tijdelijk verblijf in Gaanderen biedt straks ruimte aan 64 bewoners. Daarvan zijn 32 plaatsen bedoeld als capaciteitsuitbreiding voor mensen met een indicatie voor een verpleeghuis. Het gaat daarbij om respijtzorg én om tijdelijk verblijf voor cliënten die nog niet terecht kunnen in het verpleeghuis van hun eerste voorkeur van een van de drie zorgorganisaties.

Daarnaast komen er nog 32 plaatsen waarvan Sensire zelf gebruik zal maken. Voor de locatie in Gaanderen is gekozen omdat het terrein eigendom is van Sensire waardoor snel tijdelijke en passende huisvesting geboden kan worden aan mensen met een zeer urgente behoefte aan verpleeghuiszorg.

Initiatief enthousiast ontvangen

 Azora, Markenheem en Sensire zien de voordelen van de samenwerking en de snelle uitbreiding van capaciteit echt als een kans voor de regio.  Niet alleen kunnen kwetsbare ouderen sneller gebruikmaken van adequate opvang, ook ontstaan er voor werkzoekenden interessante en uitdagende functies in deze nieuwe samenwerking.

Het initiatief wordt volgens de partijen enthousiast ontvangen door alle ketenpartners, waaronder ziekenhuis, huisartsen en andere betrokkenen, zoals zorgkantoor en zorgverzekeraars. De zorgorganisaties starten direct na de zomer met de uitvoering van het project.

Thuiswonende ouderen hebben meer vertrouwen in kwaliteit zorg

Ouderen die nog thuis wonen en zorg en ondersteuning krijgen, hebben meer vertrouwen in de kwaliteit van die zorg dan ouderen die nog geen zorg krijgen, maar denken dat later wel nodig te hebben. Dat blijkt uit recent onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland (PFN) onder het eigen ouderenpanel van ruim zesduizend 65-plussers.

Zo stellen de onderzoekers bijvoorbeeld dat goede systemen en goed toegankelijk persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) kunnen helpen mensen langer thuis te laten wonen. Ook zou kunnen worden geïnvesteerd in woningen en woonomgevingen die mensen in goede verbinding houden met hun sociaal netwerk, dichtbij zorg zijn en veiligheid bieden.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?