Search
Close this search box.
Search

ZorgDomein ingezet voor verwijzingen psychosociale zorg

Huisartsen in de regio Leiden kunnen sinds enkele dagen patiënten die kampen met psychosociale klachten sneller doorverwijzen naar het sociale wijkteam in hun buurt. Ze maken voor de psychosociale zorg nu gebruik van het ZorgDomein verwijssysteem. Voor inwoners van Leiden betekent deze nieuwe manier van verwijzen hen eerder de juiste zorg op de juiste plek kan bieden.

De huisartsen zijn blij met de ingebruikname van ZorgDomein voor psychosociale zorg. Tijdens de coronacrisis hebben zij het aantal mensen met dergelijke klachten fors zien groeien. Huisartsen willen deze patiënten steeds vaker het advies geven te gaan praten met een sociaal werker in plaats van meteen een medicijn voor te schrijven.

Meer behoefte aan psychosociale zorg

De meest voorkomende oorzaken van de toenemende psychosociale klachten hebben te maken met de door deze crisis groeiende eenzaamheid, onzekerheid, financiële problemen en rouw. Huisarts Meskers pleitte dan ook al enige tijd voor deze verbinding tussen zorg en welzijn. “Het is fijn dat wij als huisartsen een vertrouwde ingang kunnen zijn voor deze mensen”, aldus de huisarts.

“Een verwijzing naar het sociaal wijkteam is snel en effectief. Hoe eerder mensen in beweging komen om zich weer beter te gaan voelen, des te kleiner de kans wordt dat de gezondheid verslechtert. De sociaal werkers zijn beschikbaar om daarbij te helpen”, zegt senior zorginkoper Erik Kramer van Zorg en Zekerheid.

“Als huisarts is het belangrijk dat je niet alleen naar de medische kant kijkt, want dat lost het onderliggende probleem niet op. Wij kunnen zelf niet helpen bij het oplossen van financiële problemen of eenzaamheid. Het is waardevol dat we als huisartsen naar een sociaal wijkteam kunnen verwijzen. Vanaf nu in Leiden zelfs rechtstreeks via ZorgDomein, waardoor verwijzen nog gemakkelijker wordt”, zo licht huisarts Meskers toe.

Verlichting administratieve lasten

Een digitale verwijzing via ZorgDomein is direct ook een vervanging voor het ‘welzijnsrecept’. Dat was voor huisartsen meer werk. Dat was, zeker gezien het groeiende aantal patiënten dat psychosociale zorg nodig heeft, erg arbeidsintensief. Tijd die nu aan andere patiënten besteed kan worden.

Het ZorgDomein platform werkt al enkele jaren aan oplossingen die de administratieve last van zorgverleners moet verlichten. Zo werd in oktober van 2019 een directe koppeling tussen het platform en de patiëntendossiers van Intramed gerealiseerd. Eerder dat jaar zorgde een vergelijkbare koppeling tussen het platform en mijnCaress, een elektronisch cliëntdossier (ECD) in de ouderen- en gehandicaptenzorg, ook voor een vermindering van de administratieve lasten van verwijzingen en verbetering van de efficiëntie van deze zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?