Zorggebruikers vinden online gezondheidsinformatie betrouwbaar

De betrouwbaarheid en kwantiteit van informatie over de zorg op het internet wordt door zorggebruikers als positief ervaren. Dat is het beeld van de Transparantiemonitor 2019/2020 van het Nivel. Met name websites van ziekenhuizen en zorgorganisaties en websites die ondersteund worden door (verenigingen van) artsen, worden als betrouwbaar bestempeld door zorggebruikers.

Vergeleken met de eerste Transparantiemonitor, uit 2018, is het beeld op deze punten nagenoeg onveranderd. Het meest geijkte moment waarop zorggebruikers online op zoek gaan naar informatie over aandoeningen of gezondheidsklachten is voorafgaand aan een afspraak met arts. Maar ook na zo’n gesprek wordt vaak naar informatie gezocht. Patiënten willen de informatie die ze van een arts krijgen bevestigd zien vanuit verschillende informatiebronnen, zo lijkt het.

Inzet PROMs ook gewaardeerd

Naast het gebruik van online informatiebronnen zien zorggebruikers ook de voordelen van het inzetten van zogenoemde PROMs. Dit zijn lijsten waarin gevraagd naar de ervaren gezondheid van een patiënt. Artsen gebruiken de informatie uit die vragenlijsten ter voorbereiding op een gesprek met de patiënt. Dat draagt bij aan een gerichte gespreksvoering tussen arts en patiënt.

Toch krijgt het merendeel van de zorggebruikers op dit moment tijdens het zorgproces nog geen vragenlijsten. Minder positief is het feit dat bij patiënten die wel een vragenlijst ontvingen en invulden, de antwoorden tijdens het consult lang niet altijd besproken werden. Een van de doelen van het programma Uitkomstgerichte Zorg is ervoor te zorgen dat PROMs beter in het zorgproces verwerkt worden.

Zorggebruikers willen meer informatie

Zorggebruikers geven in het onderzoek dat uitgevoerd werd voor de Transparantiemonitor ook aan dat ze behoefte hebben aan meer informatie. En dan in het bijzonder over bijwerkingen, risico’s en voor- en nadelen van behandelopties. Die informatie kan volgens hen het proces van gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt ondersteunen.

Voor het onderzoek naar de transparantie in de zorg ontvingen in 1500 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel een vragenlijst over het gebruik van informatie over gezondheid. Zo’n 47 procent, 713 personen, werkte actief mee aan het onderzoek door de vragenlijst in te vullen. Daarnaast werden ook 14 zorggebruikers geïnterviewd.

Het onderzoek naar de transparantie in de zorg maakt deel uit van een reeks onderzoeken binnen de Transparantiemonitor 2019-2020 van het Nivel. Het meerjarige project richt zich op de vraag hoe transparantie zich ontwikkelt in de zorg en wat dat oplevert.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?