Search
Close this search box.
Search

GGz Breburg eerste GGZ-instelling in de cloud

GGZ Breburg is de eerste Nederlandse GGZ instelling die haar complete ICT-infrastructuur naar de Cloud heeft gemigreerd. Omdat het bestaande datacenter van de GGZ instelling per 1 januari 2020 opgeheven zou worden, moest men op zoek naar een alternatief. Daarbij is de keuze gevallen op het Azure cloudcomputing platform van Microsoft. Het project werd mede uitgevoerd door IT-dienstverlener Ictivity.

Met deze zorginnovatie, de migratie naar de cloud, kan GGz Breburg meteen een aantal tekortkomingen van de oude ICT-infrastructuur oplossen. De middelen waren vaak schaars en het onderhoud van het systeem, dat 24/7 moest blijven draaien, zorgde voor personele uitdagingen. Personeel dat doorgaans werktijden heeft van 8 tot 5.

Doordat het oude systeem zo arbeidsintensief was, bleven er weinig tijd en middelen over om aan de verbetering van de werkplekervaring van gebruikers te werken. Qua kosten, schaalbaarheid en wendbaarheid bleek het Azure platform van Microsoft de meest geschikte oplossingen te bieden.

GGz Breburg loopt voorop met zorginnovatie

“Dat Breburg als eerste GGz-instelling in Nederland overgestapt is op het Microsoft Azura platform, toont aan hoe innovatief de instelling is”, aldus projectleider Tom van Zon van Ictivity. Maar dat wil niet zeggen dat een migratie naar de cloud niet over een nacht ijs gaat.

De ICT-manager van Breburg, Danny Bakx voegt daaraan toe: “Bij het aangaan van zo’n grote klus, is het ontzettend belangrijk om een partner aan te haken die je vertrouwt en waar je op kunt bouwen. Niet in de minste plaats omdat het een project is dat niet per se een einddatum kent.”

GGz Breburg staat bekend als een innovatieve zorginstelling. In 2017 faciliteerde Breburg middels een e-health toepassing cliënten en behandelaars al in gezamenlijke besluitvorming. En in 2019 voerde de instelling enkele door de taskforce ‘gepast gebruik in de GGZ’ adviezen door die de administratieve last van personeel verminderden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?