Zorginstellingen testen smartphone-reiniger voor betere hygiëne

Een aantal grote Nederlandse zorginstellingen voert vanaf deze week proeven uit om smartphones bacterievrij te maken. Dat gebeurt met een smartphone-reiniger van IT-detacheerder PEAK-IT. Die stelt de toepassing ter beschikking aan al zijn zorgklanten.

De smartphone wordt in toenemende mate gebruikt in ziekenhuizen, zorginstellingen en bij andere zorgaanbieders. Bij het toegang krijgen tot informatie over bijvoorbeeld patiënten, camerabeelden en voor alarmering. Tegelijkertijd zou het een van de grootste broeinesten van bacteriën zijn, wat gevaar kan opleveren voor kwetsbare patiënten en cliënten.

Bevordering hygiëne zorg

De toepassing die nu wordt uitgeprobeerd is volgens de IT-detacheerder het eerste apparaat in zijn soort dat werkt op basis van uv-licht en ozon. PEAK-IT stelt zo een bijdrage te willen leveren aan de bevordering van de hygiëne in de zorg. “We faciliteren de servicedesk voor een groot aantal zorgbedrijven”, vertelt operationeel directeur van PEAK-IT Richard Stassen. “Ziekenhuizen, verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Op alle servicedesk-afdelingen van deze organisaties staat vanaf deze week een smartphone-reiniger.”

De gemiddelde smartphone is een vrijplaats voor bacteriën als streptokokken, stafylokokken en de E. colibacterie. Patiënten, bezoekers en zorgmedewerkers hebben dit broeinest van bacteriën elk uur wel even in de hand, ook in het bijzijn van patiënten. Uit onderzoek van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) bleek deze zomer dat een derde van de zorgmedewerkers zijn smartphone zelden tot nooit reinigt en dat hier in de zorg ook geen richtlijnen voor zijn.

Testen bij zorgklanten

“Deze smartphone-reiniger heeft een vernuftig systeem”, vervolgt Stassen. “Toen we ermee in aanraking kwamen, besloten we er als eerste in Nederland een aantal van aan te schaffen om door onze zorgklanten te laten testen.” Er zit verder geen commercieel doel achter, benadrukt Stassen. “We gaan ze niet verkopen. Het is puur als gebaar richting de zorginstellingen waarmee we samenwerken.”

De smartphone-reiniger heeft een eenvoudige en efficiënte werking, stelt het bedrijf. Deksel eraf, telefoon erin, acht minuten wachten en de telefoon is volledig bacterievrij. Kenmerkend voor het gebruikte uv-licht is dat het een golflengte heeft die binnendringt tot de celwanden van bacteriën en virussen. Daar beschadigt het hun DNA en sterven de ziektekiemen. Uniek aan de reiniger die PEAK-IT uitdeelt, is dat daarnaast gebruik wordt gemaakt van ozon. Ozon werkt desinfecterend en wordt veelvuldig ingezet om water en lucht te zuiveren.

Landelijk maken veertien zorginstellingen gebruik van de diensten van PEAK-IT. Alle instellingen hebben een smartphone-reiniger van de IT-detacheerder ontvangen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?