Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zorginstrument CRDL wint Moonshot Startup van het Jaar 2017

CRDL, een interactief zorginstrument, vertaalt aanraking in geluid. Het instrument herstelt hiermee contact met mensen die moeite hebben met sociale interactie. De jury van Moonshot, een initiatief van NRC Live, riep CRDL tot winnaar uit vanwege het maatschappelijke karakter van de innovatie. De prijs werd uitgereikt in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Moonshot gaat naar die start-ups die innoveren vanuit een technologische en sociaal standpunt. Bij de pitchwedstrijd ligt de focus op technologieën die nieuwe markten kunnen creëren, of disruptieve verandering brengen in bestaande markten. CRDL van ontwerper Dennis Schuivens kreeg dit jaar de eerste plaats toegewezen. Het inzetten van technologie om contact te herstellen met personen die moeite hebben met sociale interactie gaf de doorslag; CRDL werd ‘Moonshot van het Hart’.

Aanraking vertalen in geluid

De CRDL vertaalt aanraking in geluid. De software en elektronica die verwerkt zijn in het instrument, herkennen bewegingen en vertalen deze naar geluiden. Het instrument, vervaardigd uit natuurlijke materialen, herkent vijf manieren van aanraken: tikken, kloppen, strelen, kneden en vasthouden. Deze bewegingen koppelt het instrument aan 25 archetypische geluiden. Het is ook mogelijk de geluiden te personaliseren; zo zijn er geluiden van iemands thuis, beroep of hobby’s toe te voegen.

Met de CRDL wordt het mogelijk nieuw contact te maken met mensen die moeite hebben met sociale interactie; denk aan mensen die lijden aan dementie of autisme. Het instrument vraagt om minstens twee gebruikers per gebruiksmoment.

Organisch vormgegeven

De CRDL is niet alleen een instrument, maar ook een mooi vormgegeven object. De organische vormgeving en natuurlijke materialen maken dat het nieuwsgierigheid bij, met name, oudere gebruikers oproept. Deze vormgeving kozen ontwerpers Dennis Schuivens en Jack S.C. Chen om zo de oudere generatie te motiveren met de technologie om te gaan. Zo creëren zij gelijkwaardigheid: iedereen heeft dezelfde mogelijkheden contact te maken. De jury van Moonshot prees ook deze innovatiekracht van de ontwerpers.

Het instrument won in 2016 de Zorgtechnologie Startup en de Prachtig!-oorkonde van Alzheimer Nederland en PGGM. De ontwerpers streven ernaar met hun ontwerp persoonlijk contact en aandacht voor iedereen te mogelijk te maken.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen