Programma

Blog
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zorgprofessional, gebruik je eigen smartphone alleen thuis!

Toen de eerste minitablet op de markt kwam, gaf een op de drie artsen aan deze aan te willen schaffen. Niet per se omdat deze sneller of beter was dan de andere tablets die op dat moment te verkrijgen waren, maar simpelweg door het kleine formaat. De minitablet paste namelijk wel in de doktersjas. Het lijkt wellicht wat vergezocht, maar het is in de praktijk belangrijk dat technologie aan dit soort specifieke eisen voldoet.

Tags

Gast auteur

 • Mario de Lijster, Portfolio Manager Cure Ascom Benelux

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Consumentproducten versus professionele smart devices

Er zijn tegenwoordig smartphones speciaal ontworpen voor gebruik in de zorg. Deze smartphones beschikken over de kwaliteit die nodig is en hebben voorzieningen die een veilig gebruik in de omgeving mogelijk maken. Toch zien we nog steeds dat er veel zorgorganisaties zijn die vertrouwen op de ‘normale smartphone’, de smartphone die bedoeld is voor consumenten. Dit heeft verschillende gevolgen:

Desinfectie
Infectiebestrijding is een belangrijke taak voor elke zorginstelling. Gaan instellingen hier niet serieus mee om, dan kan dit dodelijke gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat een smart device bestand is tegen de reinigingsoplossingen die regelmatig worden gebruikt. Normale smartphones lopen een hoog risico te beschadigen door het gebruik van deze reinigingsoplossing en het gebruik in de veeleisende zorgomgeving. De vereiste infectiebeheersing kan op deze manier moeilijk bereikt worden.

Levensduur
Een gemiddelde smartphone wordt na ongeveer twee tot drie jaar vervangen, als het scherm niet al eerder gebarsten is. Daarnaast zijn de smartphones niet gemaakt om acht tot twaalf uur continu te gebruiken. Smart devices ontwikkeld voor de zorg beschikken niet alleen over grotere batterijen, maar ook over hot-swappable batterijen. Tijdens het wisselen van deze batterij blijft het device aan en blijven alle apps, inclusief de verpleegoproep, gewoon werken. Daarnaast kunnen meerdere devices tegelijk opgeladen worden in rekken. Niemand hoeft meer te wachten en zorgverleners zijn op deze manier altijd bereikbaar.

Berichtenstroom
Iedere smartphone gebruiker kent het wel: de aandacht die wordt gevraagd door de vele binnenkomende meldingen van verschillende applicaties die op de smartphone zijn geïnstalleerd. Het leidt een zorgverlener af van de zorg en de informatie is vaak niet relevant. Een smart device geschikt voor zorginstellingen, zorgt ervoor dat alle notificaties op een éénduidige manier en op basis van prioriteit gepresenteerd worden. Daarnaast kan de prioriteit van meldingen aangepast worden tot op patiëntniveau. De onoverzichtelijke berichtenstroom wordt zo voorkomen en de aandacht kan bij de zorg blijven.

Databeveiliging
Smartphones sturen notificaties via de servers van Google of Apple, waardoor deze data zich buiten het bereik van de organisatie bevinden. Dit zorgt voor risico’s met betrekking tot beveiliging van persoonsgegevens en voor risico op vertraging in de aflevering. Een professioneel smart device kan in de eigen, besloten omgeving opereren zonder invloed van buitenaf en voldoet daardoor eenvoudig aan de regelgeving met betrekking tot databeveiliging.

Overige functies
Professionele smart devices beschikken daarnaast over andere functionaliteiten, zoals een draagclip, een noodknop of een barcodescanner. Door het scannen van de barcodes op de polsband van de patiënt en de verpakking van de medicatie, weet de zorgverlener zeker dat de juiste medicatie aan de juiste patiënt wordt gegeven. Verder kunnen opgenomen vitale waarden direct worden ingevoerd in het EPD, wat tijd bespaart en vooral overschrijf- en leesfouten voorkomt. Zo dragen professionele smartphones bij tot leuker, efficiënter en veiliger werken in de zorg.

Bring Your Own Device werkt niet in de zorg

Bring Your Own Device (BYOD) programma’s lijken misschien een goed idee, omdat medewerkers een apparaat kunnen gebruiken dat ze al kennen. Op termijn lopen de kosten echter flink op als je gaat kijken naar ondersteuning, risicobeheer en productiviteitsverlies. BYOD in de zorg is daarom geen verstandige keuze. Voor een goede beveiliging, het delen van één apparaat door de medewerkers van de dag-, avond- en nachtdienst en het gebruik voor (wifi/DECT) bellen binnen de gebouwen, zijn apparaten in eigendom van de organisatie een must. Alleen op deze manier zullen smartphones in de zorg overal perfecte spraakkwaliteit bieden, aantoonbaar robuust genoeg zijn voor professioneel gebruik en 24/7 beschikbaar zijn. En daarmee dragen ze bij aan betere zorgverlening door de toch al schaarse, drukke zorgverleners.

 

Tags

Gast auteur

 • Mario de Lijster, Portfolio Manager Cure Ascom Benelux

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

4 reacties op “Zorgprofessional, gebruik je eigen smartphone alleen thuis!”

 1. Een smartphone schoonmaken (om normale infectierisico’s te verkleinen) is vaak gemakkelijker dan het reinigen van pennen, notitieboekjes en stethoscopen die artsen en verpleegkundigen veelvuldig bij zich dragen.

  Notificaties op een Apple device verlopen niet via de servers van Apple maar direct vanuit de informatie op het apparaat zelf. Daarnaast, welke gevoelige informatie bevatten deze notificaties?

  De overige functies zijn met een smartphone ook beschikbaar, hoesjes, clips, barcode scannen is allemaal mogelijk. Ik mis de onderbouwing van de uitspraken en stellingen in dit stuk.

  Dat geldt ook voor de stelling dat BYOD niet zou werken in Ziekenhuizen. Waar is dat op gebaseerd, op spraakkwaliteit, ondersteuning (?) en beveiliging? Ook daarvoor zijn er inmiddels prima oplossingen.

  Het beeld dat ik heb van het stuk is dat de stelling weinig onderbouwd zijn en een aantal zaken feitelijk niet juist zijn weergegeven. Het zou volgens mij 5 jaar geleden nog relevant zijn maar inmiddels is er wel veel veranderd en zijn er meer mogelijkheden dan ooit.

 2. Beste Olaf,

  Bedankt voor je reactie. Graag licht ik het onderwerp nog even nader toe:
  Er kunnen inderdaad andere oplossingen worden bedacht voor de geschetste uitdagingen. De vraag is echter of het voor de ICT-afdeling onder de streep niet makkelijker en efficiënter is om gewoon voor een oplossing te gaan die hier specifiek voor ontwikkeld is, en die naadloos te integreren is met de overige systemen die worden gebruikt in de ziekenhuizen.
  Wij geloven dat dit onderwerp ook vandaag de dag nog actueel is, al zijn de mogelijkheden en uitdagingen de afgelopen vijf jaar natuurlijk wel veranderd. Er zijn veel nieuwe toepassingsmogelijkheden van ICT in de zorg en hier komt vanuit beveiliging maar ook integratie veel meer bij kijken. Met name toegang tot het EPD via een smartphone geeft veel voordelen voor zorgverlener en patiënt, maar brengen een nieuwe dynamiek met betrekking tot beveiliging met zich mee. Een specifiek ontwikkeld device is hier beter op ingesteld dan een persoonlijke (consumenten)smartphone.
  Ook de Voice over WiFi kwaliteit van een consumententelefoon blijkt in de praktijk nog vaak onvoldoende voor gebruik in de zorg, omdat perfecte WiFi roaming anno 2018 nog steeds een probleem voor veel consumentendevices blijkt te zijn. Dat is onwenselijk in een situatie waarbij snelle informatie-uitwisseling cruciaal is.
  Zo zijn er meerdere redenen waarom grote ziekenhuizen, nationaal en internationaal, bewust kiezen voor andere oplossingen dan eigen smartphones.

  Mario de Lijster

 3. Hallo Ingmar,

  Het is mogelijk om apps, en dus ook crisis communicatie apps etc. op nagenoeg alle deze devices te draaien.
  De combinatie van een robuust apparaat, de juiste app en een speciale voorziening als bv een noodknop, kan dan bijdragen aan sneller handelen.

  Met vriendelijke groet,
  Mario

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen