Zorgsector in 2017 ‘bull’s eye’ voor cybercriminelen

11 april 2017
Nieuws
Het probleem wordt volgens de onderzoekers met name veroorzaakt door Bitcoin en de behaalde successen met ransomware-aanvallen. Bitcoin wordt betiteld als de motor achter de georganiseerde cybercriminaliteit die regelmatig zijn oorsprong vindt in China of Rusland.

De situatie in de zorgsector is volgens de onderzoekers zorgelijk. Veel organisaties kampen met inmiddels achterhaalde technologie op het gebied van hardware en software terwijl zij tegelijkertijd worden geconfronteerd met de opkomst van nieuwe technologieën die onderdeel vormen van het Internet of Things (IoT). Veel IoT-apparaten zouden bovendien onvoldoende zijn beveiligd waardoor hackers op vaak relatief eenvoudige wijze gezondheidsgegevens kunnen buitmaken.

Beperkte middelen

Bovendien blijken veel ziekenhuizen in praktijk relatief vaak te zwichten voor chantage om de gestolen data snel terug te krijgen. Volgens de onderzoekers hebben veel getroffen ziekenhuizen vaak geen alternatief omdat zij beperkte budgetten en middelen hebben om preventief te kunnen optreden.

Ook zijn er lichtpuntjes. Er is bij steeds meer zorgproviders een groeiend bewustzijn ten aanzien van de digitalisering van de gezondheidszorg en IT-afdelingen richten zich in toenemende mate op de cloud voor oplossingen op security-gebied.

Enkele maanden geleden publiceerde ABI Research al een onderzoek waarin de noodklok werd geluid met betrekking tot IT-security in de zorgsector. Zo wordt er momenteel te weinig geld besteed aan de cybersecurity van connected medische devices. Dit gebrek aan beveiliging kan het succes van dergelijke devices bij de transformatie van de traditionele gezondheidszorg in gevaar brengen, stelden de onderzoekers.