Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Zorgsector kan niet om technologie heen’

De zorgsector kan het zich eigenlijk niet meer permitteren om niet mee te gaan met de technologische ontwikkelingen. Hoewel technologische innovatie soms op weerstand stuit in de praktijk, is het hard nodig om ons zorgsysteem te waarborgen. Dat stelt Michel van Schaik, Directeur Gezondheidszorg Rabobank, Lid RvT Positieve gezondheidszorg en voorzitter gezondheidszorg DNB.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Lucien Engelen, expert op het gebied van Health en Innovatie en tevens Edge Fellow bij het Deloitte Center for the Edge en Faculty bij Singularity University, trad in het kader van zijn podcasts The Future of Health in gesprekt met Van Schaik over de rol van de Rabobank in het zorglandschap.

Die rol is de voorbije jaren flink veranderd. Investeerde de Rabobank voorheen in zorgvastgoed, ligt de nadruk nu steeds meer op investeringen in technologie die de zorg betaalbaar moet houden. “We investeren volgens onze visie in vitale gemeenschappen. Vitale gemeenschappen zijn productiever en zijn daardoor in staat de welvaartssamenleving in stand te houden. We worden ouder en steeds meer mensen krijgen in de loop van hun leven te maken met één of meer chronisch ziekten”, zegt Van Schaik.

Volgens Van Schaik is het Nederlandse zorgsysteem vooral een systeem op basis van ‘reparatiegeneeskunde’ en zou er, via technologie, veel meer aan preventie kunnen worden gedaan. “Het is nu dweilen met de kraan open. Het gaat erom dat we aan de mensen zelf gaan vragen wat zij nodig hebben. We moeten daarom een verschuiving realiseren van aanbodgerichte zorg naar vraaggerichte zorg.”

Inspelen op veranderd zorglandschap

Van Schaik ziet parallellen tussen internetbankieren of bankieren via een app en de digitalisering van de zorg. In het begin was daar weerstand tegen onder consumenten, maar de digitalisering van het geldverkeer werd desondanks relatief snel geaccepteerd.

“Het heeft allemaal te maken met verandering van het gedrag. Daarin ligt ook een verantwoordelijkheid voor de zorgsector. Het is bijna onverantwoord om niet mee te gaan in de technologische ontwikkelingen. We hebben te maken met lange wachtlijsten en personeelstekorten. Technologie kan bij het oplossen van deze problemen een grote rol spelen.”

De Rabobank zelf heeft het veranderende zorglandschap al goed op het netvlies, zegt Van Schaik. “We proberen bij de Rabobank altijd te kijken vanuit een toekomstvisie. We zien bijvoorbeeld dat de vernieuwing in de zorg van buiten komt en we proberen te kijken naar welke partijen waarde toevoegen. We zijn nu op een punt dat we onze kennis en ervaring op dit vlak ter beschikking stellen aan onze zakelijke klanten zodat zij goed kunnen inspelen op veranderingen.”

In deze podcast-reeks verschenen ook:

  • Deepak Kaura – “Why IT should report to the Chief Medical Officer”
  • Aimee van Wynsberghe – “Datacenters on the Arctic to train an AI, really?”
  • Jeroen Tas – “Je spiegel in de badkamer wordt de spiegel van je gezondheid”
  • Maarten van Rixtel – “Het verkeerde antwoord op de verkeerde vraag”
  • Suzanne Verheijden – “De ‘digitale starter’​ zit wellicht naast je”

De podcasts van The Future of Health zullen worden doorgeplaatst op ICT&health. In deze serie zullen 45 key players uit de zorg voorbij komen. De podcasts komen in het Nederlands of Engels beschikbaar .

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen