Search
Close this search box.
Search

Zorgsector moet radicaal anders

De zorgsector is toe aan een compleet nieuwe, meer simpele aanpak. Momenteel is de gezondheidszorg een sector waarin vele miljarden omgaan en technologie een steeds grotere rol speelt.

Dat meent Praveen Suthrum in een bijdrage op de website van The Economic Times. De auteur, die momenteel meewerkt aan de ontwikkeling van een health OS bij NextServices, stelt dat ondanks de enorme ontwikkeling op het gebied van medische technologie, de onderliggende aanpak van gezondheidszorg niet is veranderd.

Gezond houden versus gezond maken

Dokters, van huisartsen tot specialisten, zijn vooral gericht op kwantiteit – daarvoor worden zij ook betaald – en op het snel verhelpen van direct aanwijsbare problemen. Het gaat vaak om het aantal uitgevoerde procedures, niet om het aantal mensen dat gezond blijft. De patiënten zijn niet veel anders. Zij verwachten een snelle oplossing van elk fysiek of geestelijk probleem en zijn niet tevreden wanneer er geen laboratoriumonderzoek plaatsvindt of medicatie wordt voorgeschreven.

Gezondheidszorg is een wetenschap geworden met een toenemende complexiteit, et sectoren zoals farmaceutische concerns, biotechnologie, medische devices en een reeks andere subspecialiteiten. Suthrum stelt dat er inmiddels 120 specialismen zijn, maar dat niemand lijkt te kijken naar een meer overkoepelende, preventieve aanpak. Vaak wordt er door uiteenlopende specialisten medicatie voorgeschreven die elkaar kan tegenwerken en die patiënten eerder schade toebrengen dan helpen.

Niet gekeken naar externe invloeden

Waar niet naar wordt gekeken, zijn de onderliggende, vaak externe problemen en invloeden op de menselijke gezondheid (zoals de leefomgeving, de fysieke capaciteiten en de geestesgesteldheid. Er worden miljarden besteed aan het in kaart brengen van het menselijke DNA, maar de genomen van bacteriën worden nauwelijks in kaart gebracht, terwijl recent bleek dat 90 procent van onze cellen microbiologisch is en slechts 10 procent menselijk. Deze cellen veranderen bovendien voortdurend, afhankelijk van hoe en waar mensen leven en wat zij eten en drinken. Als daar geen inzicht in is, dan kan ook de meest innovatie technologie ons niet gezond houden.

Meer eenvoudige aanpak gezondheidszorg

Suthrum pleit daarom voor het langdurig beïnvloeden van gezondheid in plaats van het op korte termijn gezond aanpakken van een direct gezondheidsprobleem. Hij roept op tot een minder complexe aanpak van gezondheidszorg: niet meer wachten tot een patiënt binnen komt lopen en dan het probleem aanpakken, maar actief op zoek gaan naar onderliggende problemen en invloeden van buitenaf, om zo mensen langdurig gezond te houden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?