Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Zorgsector moet radicaal anders

De zorgsector is toe aan een compleet nieuwe, meer simpele aanpak. Momenteel is de gezondheidszorg een sector waarin vele miljarden omgaan en technologie een steeds grotere rol speelt.

Dat meent Praveen Suthrum in een bijdrage op de website van The Economic Times. De auteur, die momenteel meewerkt aan de ontwikkeling van een health OS bij NextServices, stelt dat ondanks de enorme ontwikkeling op het gebied van medische technologie, de onderliggende aanpak van gezondheidszorg niet is veranderd.

Gezond houden versus gezond maken

Dokters, van huisartsen tot specialisten, zijn vooral gericht op kwantiteit – daarvoor worden zij ook betaald – en op het snel verhelpen van direct aanwijsbare problemen. Het gaat vaak om het aantal uitgevoerde procedures, niet om het aantal mensen dat gezond blijft. De patiënten zijn niet veel anders. Zij verwachten een snelle oplossing van elk fysiek of geestelijk probleem en zijn niet tevreden wanneer er geen laboratoriumonderzoek plaatsvindt of medicatie wordt voorgeschreven.

Gezondheidszorg is een wetenschap geworden met een toenemende complexiteit, et sectoren zoals farmaceutische concerns, biotechnologie, medische devices en een reeks andere subspecialiteiten. Suthrum stelt dat er inmiddels 120 specialismen zijn, maar dat niemand lijkt te kijken naar een meer overkoepelende, preventieve aanpak. Vaak wordt er door uiteenlopende specialisten medicatie voorgeschreven die elkaar kan tegenwerken en die patiënten eerder schade toebrengen dan helpen.

Niet gekeken naar externe invloeden

Waar niet naar wordt gekeken, zijn de onderliggende, vaak externe problemen en invloeden op de menselijke gezondheid (zoals de leefomgeving, de fysieke capaciteiten en de geestesgesteldheid. Er worden miljarden besteed aan het in kaart brengen van het menselijke DNA, maar de genomen van bacteriën worden nauwelijks in kaart gebracht, terwijl recent bleek dat 90 procent van onze cellen microbiologisch is en slechts 10 procent menselijk. Deze cellen veranderen bovendien voortdurend, afhankelijk van hoe en waar mensen leven en wat zij eten en drinken. Als daar geen inzicht in is, dan kan ook de meest innovatie technologie ons niet gezond houden.

Meer eenvoudige aanpak gezondheidszorg

Suthrum pleit daarom voor het langdurig beïnvloeden van gezondheid in plaats van het op korte termijn gezond aanpakken van een direct gezondheidsprobleem. Hij roept op tot een minder complexe aanpak van gezondheidszorg: niet meer wachten tot een patiënt binnen komt lopen en dan het probleem aanpakken, maar actief op zoek gaan naar onderliggende problemen en invloeden van buitenaf, om zo mensen langdurig gezond te houden.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen