Search
Close this search box.
Search

Zorgsector onderschat gevaren cybercriminaliteit – The Ethical Hacker

Connectiviteit brengt de zorgsector enorme voordelen en revolutionaire veranderingen. De gevaren van digitalisering worden echter vaak onderschat, met alle gevolgen van dien voor zorgverleners en - gebruikers. Dat stelt Ralph Echemendia, beter bekend als The Ethical Hacker, in zijn keynote speech 'The Hacking of our Digital Health' tijdens de ICT&health World Conference, vrijdag 22 juni in Den Haag.

“Connectiviteit heeft ons gemak gebracht en de manier waarop we werken getransformeerd,” aldus Echemendia. “Vanuit het ziekenhuis naar het huis is de gezondheidszorg revolutionair veranderd dankzij innovatief gebruik van technologie op zoveel verschillende manieren. Maar er zijn risico’s verbonden aan dergelijke connectiviteit, risico’s die niet altijd gezien of begrepen worden door de gebruikers van die technologieën, zoals cybercriminaliteit.”

Veilige, veerkrachtige omgeving

In zijn keynote gaat Echemendia in op de gevaren van cybercriminaliteit zoals hacken voor de gezondheidszorg. Als een van ’s werelds belangrijkste experts op het gebied van cyberbeveiliging zal ‘The Ethical Hacker’ deze blootstellingen bespreken en tegelijk de vele misvattingen die er bestaan doorprikken. “Het gaat niet om beveiliging, het gaat om het bouwen van een veilige en veerkrachtige omgeving.”

Ralph Echemendia is een wereldberoemde cyberbeveiligingsexpert, internationaal bekend onder zijn alter ego ‘The Ethical Hacker’. Hij geeft al meer dan 20 jaar training over hacking en andere beveiligingsvraagstukken aan bedrijven en organisaties, zoals het Amerikaanse Korps Mariniers, NASA, Google, Microsoft, Oracle, AMEX, Intel, Boeing, Symantec en IBM. Verder werkte hij samen met regisseurs zoals Oliver Stone als technisch adviseur voor films zoals ‘Savages’ en ‘Snowden’. Momenteel is Echemendia onder meer actief om samen met een aantal grote partijen in de muzieksector te werken aan de nieuwste technologie voor cyberbeveiliging voor consumenten.

Gaten in databeveiliging

Het is niet de eerste keer dat Echemendia zich uitlaat over de gevaren van digitalisering in de gezondheidszorg. september vorig jaar liet de hacker zich tijdens een bijeenkomst van Forbes kritisch uit over de kansen en risico’s van datagedreven geneeskunde door te wijzen op de gaten in databeveiliging.

“Gemiddeld weet 69 procent van de getroffenen niet eens dat ze zijn gehackt. 27 dagen zijn er nodig om een ​​cyberaanval op te lossen en de kosten per aanval voor een bedrijf bedragen gemiddeld ongeveer 7,2 miljoen euro. Een hack is als een natuurramp, je kunt het niet voorkomen, je kunt het alleen proberen zo snel mogelijk te ontdekken en de impact ervan te verminderen.”

Echemendia benadrukte destijds herhaaldelijk de speciale gevoeligheid van medische gegevens en Internet-of-Things-apparaten (IoT). “We hebben het getest: je kunt een pacemaker hacken en je kan er theoretisch zelfs iemand mee doden. Medische beslissingen op basis van gegevens moeten worden beveiligd om de integriteit van de gegevens voor de kwaliteit van zorg te waarborgen; dit is een grote en tegelijkertijd belangrijke uitdaging, die nog steeds actie vereist.”

Wilt u ook de keynote van Ralph Echemendia en die van de vele anderen bijwonen?  Kom dan op 22 juni naar de ICT&health World Conference waar honderden zorgprofessionals, beleidsmakers, patiënten en ontwikkelaars op inhoud acteren over zinvolle zorginnovaties én de implementatie daarvan. U kunt uw entree hier veilig stellen. (Ook dit keer geldt , op is echt op!)

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?