Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

ZorgTech: in 2022 nieuwe vouchers voor innovatie

De provincie Zuid-Holland stelt 750.000 euro beschikbaar voor innovatieprogramma ZorgTech. Dit programma ondersteunt sinds 2020 Zuid-Hollandse bedrijven en zorgorganisaties met de ontwikkeling van innovatieve oplossingen om de gezondheidszorg te verbeteren. Begin 2022 kunnen projectconsortia weer vouchers aanvragen, ditmaal voor de thema’s ‘Gezonde start’ en ‘Gezond ouder worden’. Zorgorganisaties die actief betrokken willen worden bij de opzet en resultaten van deze voucherrondes kunnen zich nu melden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“Innovatie is onmisbaar in het oplossen van maatschappelijke opgaven als gezondheidszorg”, stelt Meindert Stolk, Gedeputeerde Economie en Innovatie provincie Zuid-Holland. “Met deze investering stimuleren we ondernemerschap, verbeteren we de kwaliteit van de zorg en versterken we de concurrentiepositie van de Zuid-Hollandse zorgtech-sector.” Afgelopen juni stelde de provincie via ZorgTech nog 250.000 euro aan vouchers beschikbaar voor vijf projecten. Ditmaal rond het thema sociaal domein.

Kansrijke initiatieven

Het ZorgTech-programma is een initiatief van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), InnovationQuarter, Medical Delta, TNO en de provincie Zuid-Holland. ZorgTech heeft tot doel kansrijke innovaties de weg naar de gezondheidszorg sneller te laten vinden. Veel bedrijven en zorgpartijen die werken aan technologische zorgoplossingen, ervaren namelijk obstakels om tot daadwerkelijke toepassing te komen. Zonde, meent ZorgTech: zo gaan kansrijke initiatieven verloren.

ZorgTech zet in op het versterken van het Zuid-Hollandse ecosysteem: het delen van successen en leerpunten; het agenderen van kansen en knelpunten. Daarnaast kunnen projectconsortia vouchers voor subsidie aanvragen waarmee zij hun technologische oplossing in de praktijk kunnen valideren. Inmiddels hebben 13 projecten een voucher ontvangen, zoals opvoedrobot Luna van jeugdzorgplatform Garage 2020. Een overzicht van alle lopende en afgeronde projecten is te vinden op de programmasite.

Niet alleen projecten die een voucher krijgen, worden gestimuleerd om met hun innovatie aan de slag te gaan. Doordat alleen projectconsortia bestaande uit verschillende partners een voucher kunnen aanvragen, wil het programma samenwerking stimuleren tussen technologieaanbieders, zorgorganisaties en partijen zoals gemeenten of labs. In totaal zochten 164 technologiebedrijven, zorgorganisaties, labs en gemeenten elkaar op en leverden samen een projectidee in. Hieruit werden 37 projectconsortia gevormd.

Nieuwe vouchers in 2022

Om maatschappelijk én economisch meer impact te maken, zoekt het programma samenwerking met zorgorganisaties, die samen meer inhoudelijke focus aan willen brengen aan de voucherrondes. Fase drie richt zich op de thema’s ‘Gezonde start’ en ‘Gezond ouder worden’. Begin 2022 kunnen nieuwe projectconsortia vouchers aanvragen binnen deze thema’s. Door begeleiding en intervisie wil het programma het leereffect over alle lopende innovatieprojecten vergroten. Organisaties die zich aansluiten bij het programma wisselen onderlinge projectresultaten uit, ontvangen inzicht in kansen en knelpunten en gaan in expertsessies gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor hun uitdagingen

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen