Zorgtechnologie voor toekomstbestendige ouderenzorg

20 oktober 2021
Ouderen-Social-Media
Onderzoek
Nieuws

Het onderzoek werd uitgevoerd in Italië, Oostenrijk, Slovenië en Nederland. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 77 jaar. De helft van de deelnemers werd voorzien van diverse technologische hulpmiddelen in huis. De andere helft was de controlegroep die geen zorgtechnologie kreeg. "We hebben het over een bundel met een 2PCS-horloge met alarmeringsfunctie, een automatiseringspakket voor sensoren thuis en een eenvoudige tablet. In een periode een jaar is gemeten wat voor impact de zorgtech had op de kwaliteit van leven van mensen", aldus projectleider Sanne van der Weegen van Vilans.

Veiliger met zorgtechnologie

Het onderzoek heeft aangetoond dat de ouderen wiens huis was uitgerust met zorgtechnologie een groter gevoel van veiligheid ervoeren. Na afloop van het onderzoek voelden zij zich veiliger in hun eigen huis dan de ouderen van de controlegroep. Een belangrijk aandeel in het verhoogde gevoel van veiligheid was te danken aan het 2PCS alarmeringshorloge. "Dat horloge verzendt automatisch een alarm als je valt. En met het horloge kun je een alarm verzenden door op de noodknop te drukken en dan krijgt de zorgprofessional of mantelzorger direct een melding met de exacte locatie van de persoon in kwestie. Deze functie werd als de belangrijkste functie van het hele pakket getest", aldus Van der Weegen.

De deelnemers werd na afloop van het onderzoek ook gevraagd wat voor hen de belangrijkste functies van het pakket waren, als het gaat om hun gevoel van veiligheid. Daaruit kwam de volgende top 3 naar voren:

  • Alarm verzenden door op draagbare noodknop te drukken.
  • Bij een vermissing, kan de exacte locatie achterhaald worden.
  • Automatisch alarm verzenden bij val thuis

Minder positief

Hoewel de ouderen zich dus over het algemeen veiliger voelden dankzij de aanwezigheid van zorgtechnologie in hun huis, is ook gebleken dat de deelnemers gedurende het onderzoek minder positief werden. Dat had met name betrekking op het nut en het gebruiksgemak van de technische hulpmiddelen. Ondanks dat steeg de algehele acceptatie van het gebruik van technische hulpmiddelen wel.

Het feit dat het onderzoek uitgevoerd werd in vier landen met de nodige culturele verschillen had volgens de onderzoekers weinig effect op de resultaten. De verschillen uitten zich met name in het gebruik van de beschikbaar gestelde technologie. "Zo vonden de mensen in Slovenië de eenvoudige tablet heel prettig. Maar veel van de Nederlandse deelnemers bleken zelf al een tablet te hebben en het nut ervan daarom minder te zien", zegt Van der Weegen.

Voor toekomstbestendige ouderenzorg is langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen een belangrijke voorwaarde. Zorgtechnologie kan daarbij een grote rol spelen. Zorgtechnologie zoals toegepast in het I-evAALution onderzoek, maar ook sensoren en andere technologische hulpmiddelen die de kwaliteit van leven van ouderen verhogen en hen in staat stelt langer thuis te blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan valpreventie en het op afstand meten en monitoren van vitale functies.