Zorgverslimmer Award 2023 voor GPS-armbanden

De Zorgverslimmer Award 2023 is uitgereikt aan Jeroen Slootmans. Hij is bestuurder van jeugdzorgorganisatie Topaze én zorginnovator. Hij krijgt de verslimmingsprijs onder meer voor slimme gps-armbanden die mensen in complexe situaties weer meer bewegingsvrijheid geven. Slootmans kreeg de award uit handen van Yvette Roke, die de award in 2022 won.

Slimme zorgtechnologie kan worden ingezet om cliënten weer een stukje autonomie te geven. Een goed voorbeeld hoe technologie kan helpen bij de zorg voor mensen met een beperking is een slim gps-horloge dat sinds kort door het innovatieteam van s’ Heeren Loo wordt ingezet. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen met een licht verstandelijke beperking weer zelfstandig op pad.

GPS-armbanden

De winnende slimme GPS-armbanden van innovator in jeugd- en dementiezorg van Jeroen Slootmans helpen weer twee andere doelgroepen aan de nodige autonomie. Allereerst werd de kansarmband bedacht. Dit armbandje met GPS-tracker is speciaal bedoeld voor jongeren die in de gesloten jeugdzorg terecht dreigen te komen. Met het armbandje is altijd te zien of de jongere bijvoorbeeld op tijd is aangekomen op school of bij de voetbaltraining. Afhankelijk van de locatie worden de juiste mensen geïnformeerd over het feit dat de jongere de gemaakte afspraken nakomt. Hierbij wordt gewerkt met groene en rode zones.

Op de website van Topaze lezen we: “De kansband is een pedagogisch middel. Het biedt de jongere een kans om zelf weer orde op zaken te stellen en met zijn omgeving te leren hoe zaken aan te pakken, successen te vieren en actie te ondernemen als het niet volgens plan verloopt.”

Omarmband

In het verlengde van de Kansarmband ontwikkelde Slootmans en zijn team vervolgens de Omarmband, waarmee naasten altijd weten waar een thuiswonende oudere met dementie zich bevindt. Voor dezelfde doelgroep is er CLAIRE, een platform waarop zorgprofessionals en mantelzorgers communiceren, rapporteren en afspraken maken. Dit platform is gekoppeld aan het EPD of ECD van de zorgverleners. Analyse van diverse gegevens met behulp van AI biedt inzicht in hoe snel iemand achteruitgaat. Ook toont het direct het effect van verandering in medicatie op het welzijn van ouderen met dementie.

Jeroen Slootmans is blij met zijn prijs maar benadrukt op LinkedIn dat je innovatie nooit alleen doet. Hij bedankt met name zijn compagnon Martijn van Wageningen, (oud)-collega’s van Topaze en zijn familie en vrienden. De initiatiefnemer van de Zorgverslimmer award is Tenzinger met de bedoeling om aandacht te geven aan slimme ideeën die de zorg structureel kunnen verbeteren. Tenzinger CEO Boris Hololtcheff stelt: “Samen kunnen we slimmer werken. Daarom geven we met de Zorgverslimmer award graag een podium aan iedereen die daarvoor goede ideeën heeft.”

Publieksprijs Zorgverslimmer Award 2023

Naast de jurywinnaar werd tijdens de uitreiking van de Zorgverslimmer Award 2023 ook de publiekswinnaar bekendgemaakt. Dit werd Anneloes van den Broek, klinisch psycholoog en P-opleider bij GGZ Breburg. Zij won de publieksprijs voor haar project ‘Vergeet jezelf niet als je voor een ander zorgt’, om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van zorgmedewerkers.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?