Zuidoost-Brabant claimt primeur digitaal versturen medicatievoorschriften

Zuidoost-Brabant start begin januari 2018 als eerste regio in Nederland met het digitaal verzenden van medicatievoorschriften. Dat laat het Maxima Medische Centrum weten. Aan de volledige invoering is een pilot in 2016 vooraf gegaan.

Vorige week vrijdag (8 december) tekenden de betrokken partijen een convenant om de samenwerking te bekrachtigen. In de regio nemen voorlopig twee van de vier ziekenhuizen deel; Máxima Medisch Centrum en het Elkerliek Ziekenhuis.

Regionaal programma medicatieveiligheid

Het digitaal verzenden van medicatievoorschriften past in het regionale programma rondom medicatieveiligheid. De digitale voorschriften komen, net als de elektronische voorschriften die apotheken nu al van huisartsen ontvangen, automatisch in het digitale systeem van de apotheker terecht.

De kans op overname van fouten moet zo kleiner worden  dan wanneer voorschriften op papier worden ontvangen. Daarnaast is de wachttijd voor patiënten korter, omdat de recepten kunnen worden bereid voordat de patiënt aan de balie verschijnt. Dit biedt de apotheek ook de mogelijkheid om de werklast beter te spreiden.

Succesvolle pilot

De regionale invoering volgt op een succesvolle pilot in 2016 van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), het RZCC, Máxima Medisch Centrum, poliklinische apotheken de Karpen & de Run en openbaar apotheken Heikant & Lingmont. Op basis van deze pilot heeft VZVZ een landelijke uitrol voor ogen, waarbij gestart wordt in Zuidoost-Brabant. Daarnaast worden alle apotheken in de regio benaderd en gestimuleerd voor deelname.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?