Zuurstofgehalte in bloed meten met de Apple Watch?

De Apple Watch staat binnen de gezondheidszorg al langer bekend als een gezondheidswearable voor consumenten. Hij meet niet alleen de hartslag, maar kan ook een ECG maken en atriumfibrilleren detecteren. Binnenkort komt daar wellicht een optie bij. In de broncode van iOS 14 zijn aanwijzingen gevonden dat Apple werkt aan een functie waarmee het zuurstofgehalte in het bloed (SpO2) gemeten kan worden.

Apple nieuws site 9to5Mac meldt dat ze de betreffende aanwijzingen in de broncode van iOS14 ingezien hebben. De Amerikaanse fabrikant zou dus werken aan de ontwikkeling van een Apple Watch health-toepassing voor het meten van het zuurstofgehalte in het bloed.

De functie: indien de Apple Watch een te lage waarde detecteert, dan wordt de gebruiker gewaarschuwd. Die waarschuwingsmeldingen zijn vergelijkbaar met de huidige meldingen bij het detecteren van een onregelmatig hartritme.

Nog geen details van nieuwe Apple Watch

De bron van het bericht kon nog geen details geven over andere hard- en software die eventueel nodig is (of zijn) voor het beschikbaar maken van deze nieuwe functie. Eerder werd aangenomen dat de huidige Apple Watch ook in staat moest zijn om het zuurstofgehalte in het bloed te kunnen meten, maar tot nu toe is die functie nog niet beschikbaar.

Het zou dus kunnen dat het meten van het zuurstofgehalte in het bloed straks alleen mogelijk is met een nieuwe versie van de Apple Watch, wanneer blijkt dat daarvoor extra hardware aan de wearable toegevoegd moet worden.

SpO2 meten met een Fitbit

In januari van dit jaar kondigde health-concurrent Fitbit aan dat bepaalde smartwatches van dat merk al geschikt zijn voor het meten van het zuurstofhalte in bloed. Daarbij werd ook aangegeven dat het om ‘schattingen’ gaat. Geen metingen die nauwkeurig genoeg zijn voor gebruik voor medische doeleinden.

De nieuwste versie van het Apple besturingssysteem, iOS14, wordt eind dit jaar, rondom september, gelanceerd. Dat is doorgaans ook het moment waarop Apple nieuwe iPhone- en Watch modellen presenteert. Al bestaat de kans dat die presentatie dit jaar uitgesteld gaat worden vanwege de gevolgen die de CoVid-19 uitbraak heeft voor de productie van Apple producten in China.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?