Zuyderland bereikt mijlpaal 500 IBDCoach-gebruikers

5 februari 2019
MijnIBDcoach-Darmaandoening
Monitoring
Nieuws

De MDL-afdeling van Zuyderland zet MijnIBDcoach in om patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa op afstand te kunnen begeleiden. Via de online coach kunnen patiënten binnen een persoonlijke en beveiligde internetomgeving een digitaal dagboek bijhouden en zo nodig chatten met een verpleegkundige of arts. Zo kunnen de betrokken zorgprofessionals van Zuyderland een verslechtering eerder aankomen, schrijft het ziekenhuis.

Toename gebruik MijnIBDCoach

Zuyderland behandelt zo’n 2500 patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, de meest voorkomende chronisch darmaandoeningen bekend onder de term inflammatory bowel disease (IBD). Bij steeds meer patiënten verloopt het contact via MijnIBDcoach. Sananet, ontwikkelaar van de coach, ondersteunt de implementatie op de afdeling.

Ruim 80.000 mensen in Nederland hebben last van IBD-aandoeningen en dit aantal groeit, vooral onder jongeren. De impact op hun leven is groot. Zuyderland merkt op dat het gebruik van de IBDcoach het aantal bezoeken van patiënten aan het ziekenhuis beperkt. Het aantal polikliniekbezoeken van chronische darmpatiënten is in de afgelopen tijd al met 40 procent afgenomen. Onderzoek uit 2017 wees op een halvering van het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van IBD-problematiek en een grotere therapietrouw door inzet van MijnIBDCoach.

IBD-pilot met CZ

De toepassing van de IBDcoach is een van de pilots waarin Zuyderland en zorgverzekeraar CZ samenwerken. Zuyderland fungeert als living lab waarin de rol en bijdrage van e-health in verschillende zorgdomeinen wordt onderzocht. Zuyderland wil van dit soort ehealth-toepassingen steeds meer ‘gewone zorg’ maken bij de maatwerkbegeleiding van mensen met een chronische aandoening en een hoge ziektelast.

Verder past de IBDcoach in de nieuwe strategie van Zuyderland, waarin ‘Zo Thuis Mogelijk’ een belangrijk uitgangspunt is. Verplaatsing van ziekenhuiszorg naar de thuissituatie is ook een streven dat centraal staat in het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg 2019-2022. Hierin is afgesproken dat onder meer via het toepassen van e-health de groei van het ziekenhuisbudget naar 0 terug moet in 2022.

Verplaatsing ziekenhuiszorg

Ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft verplaatsing van zorg naar de thuissituatie tot speerpunt gemaakt. De samenwerking van Zilveren Kruis met patiëntenvereniging CCUVN en Sananet werd in november 2018 aangekondigd. Het doel is om uiteindelijk 70 procent van de patiënten met Crohn of colitis ulcerosa telemonitoring en -coaching thuis aan te bieden. Het gaat om circa 11.000 Zilveren Kruis-verzekerden.

In een interview in de binnenkort te verschijnen ICT&health 1,2019, vertelt inkoopdirecteur Olivier Gerrits van Zilveren Kruis hoe ziekenhuizen ondersteund worden in het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar thuis, zonder dat hen dit in financiële problemen brengt.

Mijn IBDcoach is al bij meer ziekenhuizen in gebruik. Zo besloot in juni 2018 het Albert Schweitzer Ziekenhuis (Dordrecht) om de online ondersteuning aan te gaan bieden. Begin dit jaar liet het Amstelland weten met een pilot te komen. In totaal is MijnIBDcoach momenteel al bij 16 ziekenhuizen voor in totaal 2.500 patiënten in gebruik.