‘Zwanger worden’ app Isala biedt meer inzicht in kans zwangerschap

13 november 2018
Zwangerschap
Apps
Nieuws

Ongeveer één op de zes paren krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Reden voor het Fertiliteitscentrum van Isala Vrouw-kindcentrum (Zwolle) om de eerste eigen app te lanceren: ‘Isala Zwanger worden’. De app is mede ontwikkeld door medisch specialisten van het centrum en door Freya, een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Vrouwen krijgen door het beantwoorden van de vragen in de intake, inzicht in hun cycluskalender; wanneer begint de cyclus en wanneer ben je vruchtbaar? Ook vinden zij handige tips, feiten en fabels over allerlei onderwerpen rondom zwanger worden. Door de ‘Hunault score’ in de app kunnen paren met een kinderwens hun kans op een succesvolle spontane zwangerschap berekenen.

Persoonsgerichte berekening zwangerschap

Deze week vindt de Europese Week van de Vruchtbaarheid plaats. Isala Vrouw-kindcentrum vraagt met de lancering van de app aandacht voor vruchtbaarheid. “Ondanks dat er meerdere varianten van cycluskalender-apps bestaan, is de Isala Zwanger worden app uniek, omdat het een persoonsgerichte berekening van de zwangerschapskans biedt”, vertelt gynaecoloog Gijs Teklenburg van het Isala Fertiliteitscentrum. De mogelijkheid om de kans op zwangerschap zelf te berekenen (Hunault score) wordt volgens Teklenburg als zeer waardevol beoordeeld. De module is in een groep gebruikers getest en de ervaringen zijn positief. “Daarbij voldoet deze module aan de Europese richtlijnen voor medische hulpmiddelen. Dankzij de app krijgen paren met een kinderwens informatie over gezond zwanger worden en het optimaliseren van de natuurlijke zwangerschapskansen. Leefstijladviezen en informatie over de menstruatiecyclus en de vruchtbare periode zijn cruciaal.”

Nog niet in behandeltraject

Volgens Teklenburg is de app zeer geschikt voor mensen die nog niet in een behandeltraject zitten. Door de inzet van de app hoopt hij op meer spontane zwangerschappen en minder mensen in de spreekkamer, aldus de gyneacoloog in een interview met RTV Oost. “De app voorkomt daarbij dat paren langer blijven proberen om op natuurlijke wijze zwanger te raken, terwijl de kans klein is dat dit zonder medische hulp lukt. Daarnaast ondersteunt de app gebruikers door hen gerust te stellen of door te verwijzen naar de huisarts. Partners krijgen de mogelijkheid om informatie met elkaar te delen en nog beter betrokken te zijn bij de zwangerschapswens.”

Deskundig advies

Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, ondersteunt het initiatief voor de Isala Zwanger worden app. “Bij sommige paren blijft een zwangerschap langere periode uit en kan er sprake zijn van een vruchtbaarheidsprobleem”, stelt Marjolein Grummiger van Freya. “Voor deze mensen kan de Isala Zwanger worden app steun bieden en hen een deskundig advies geven. Temeer omdat de app door medische specialisten is gebouwd.” Er bestaan meer apps rondom zwangerschap, zoals de ZwApp, die in diverse ziekenhuizen wordt aangeboden. De Isala-app staat echter niet op zichzelf, benadrukt Teklenburg. “Het Isala Fertiliteitscentrum biedt voortdurend actuele informatie en ontwikkelingen inzake vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen. De huisarts en specialist komen, door tussenkomst van deze e-health oplossing, veel eerder in beeld. Mochten vrouwen verminderde kansen op een zwangerschap hebben, dan is een verwijzing naar een fertiliteitscentrum gemakkelijk te realiseren.”   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!