Search
Close this search box.
Search

‘E-healthplatform Evie brengt blended zorg naar hele ggz-keten’

De ggz binnen een regio verbinden door samenwerking: dat is zowel wenselijk als noodzakelijk. Hulpverleners kunnen cliënten sneller en beter helpen en direct goed doorverwijzen, terwijl organisaties hun zorg betaalbaar en beschikbaar kunnen houden. Daarom gaan e-healthaanbieder Minddistrict en regiopartner Praktijksteun hun samenwerking op het gebied van blended zorg verbreden. Zo willen ze sterke zorgregio’s creëren. Regionaal e-healthplatform Evie speelt hierin een sleutelrol, vertellen Minddistrict-CEO Jeanette Ploeger en Thijs van Kempen, Directeur Zorg bij Praktijksteun.

In de huisartsenzorg in de regio Noord-Brabant bestond al langer de behoefte om digitale zorg te gebruiken, als onderdeel van blended zorg. Op dit regionale niveau werden er in 2014 budgetten vrij gemaakt om die behoefte naar de praktijk te brengen. Praktijksteun – leverancier van praktijkondersteuning voor huisartsenzorg – bracht de mogelijkheden van digitale ggz in kaart en kwam uit bij Minddistrict, destijds volgens Thijs van Kempen al marktleider in digitale toepassingen voor de ggz. 

“Op technisch gebied hoefde er niet veel te veranderen aan de diensten die Minddistrict aanbood voor videoconsulten, behandelingen en zelfhulp. Vervolgens zijn we om tafel gaan zitten met Minddistrict en mensen uit de praktijk om te kijken hoe we de gebruikers, vooral POH’ers GGZ, hierop konden aansluiten. Dat ging om zo’n 150 professionals die bij ons in dienst waren, een vrij grote groep dus. Belangrijk was om hen de meerwaarde te laten zien en om het e-healthplatform in te passen in hun dagelijkse werkprocessen.”

Hoe bepaal je of dat gebruik succesvol is? Dat is vrij lastig, weet Jeanette Ploeger na bijna anderhalf decennium werken aan de implementatie van ehealthplatform Minddistrict. “De noodzaak van het gebruik van de communicatietools, modules en zelfhulpprogramma’s zal per professional en cliënt verschillen. Soms is het nodig om de hele module af te maken en is dat misschien nog niet genoeg. En soms heeft iemand na een halve module al voldoende inzicht om aan zijn of haar probleem verder te werken. Wanneer is er dan succes – als een module is afgerond? Daarom blijven we bezig met het verbeteren van ons platform, met voortdurende terugkoppeling van beide gebruikersgroepen.”



E-healthplatform Evie


Voor de huisartsenzorg werd e-healthplatform Evie in het leven geroepen. Dat is in feite een laag die over de Minddistrict-tools heen ligt. Hiervoor is gekozen om de implementatie van e-health in de hele zorgketen eenvoudiger te maken. Maar ook om bij zorgorganisaties de vrees weg te nemen dat ze vastzitten aan één e-healthaanbieder.

“Er bestaat toch het idee dat een e-healthaanbieder niet onafhankelijk is”, vertelt Ploeger hierover. “Daarnaast hebben sommige organisaties minder goede ervaringen met aanbieders van digitale oplossingen. Evie draait weliswaar op ons platform, maar is verder volkomen onafhankelijk.”
Van Kempen beaamt dit. “Hier speelt ook een stukje politiek en cultuur een rol. Minddistrict is inhoudelijk het beste product, maar het gebruik ervan wordt vergroot wanneer je de digitale toepassingen bundelt in een apart e-healthplatform. Daarnaast is Evie zo ingericht dat het heel benaderbaar voelt voor cliënten. Het is laagdrempelig en vriendelijk in gebruik, ook wanneer iemand nog niet in een professioneel zorgtraject zit. Daar is de zelfhulpcomponent voor opengesteld. Die bieden we samen met de aangesloten gemeenten in de regio’s als preventie aan. Professionals in de zorg hebben toegang tot de professionele modules. De zelfhulp en eventuele professionele hulp sluiten in Evie naadloos op elkaar aan. Wel zo fijn voor de ervaring.”



Verbreding samenwerking


De vraag hoe je digitale middelen vertaalt naar de dagelijkse praktijk blijft ook na anderhalf jaar digitale versnelling door corona actueel, vindt Van Kempen. “Zeker nu de samenwerking met Minddistrict wordt verbreed naar de hele keten van ggz-aanbieders. Deze verbreding is belangrijk om gegevens van cliënten eenvoudig mee te nemen van zorgaanbieder naar zorgaanbieder. Maar ook om de samenwerking tussen professionals in de zorg voor cliënten te vergemakkelijken. Met onze implementatiemethode kunnen we die samenwerking en het gebruik van digitale middelen goed stimuleren.” 

Alle ggz-aanbieders in de regio kunnen zich aansluiten bij Evie: huisartsen, sociaal domein, basis ggz en specialistische ggz. Met de verbrede samenwerking tussen Minddistrict en Praktijksteun wordt Evie naar een volgend niveau getild. Van Kempen: “Dat helpt zorgprofessionals, want we maken de verbinding tussen digitaal en face to face werken binnen een netwerk. Het dagelijks werk wordt steeds digitaler. Wij helpen er actief bij om dat ook logisch in het behandelproces van de hulpverlener in te passen.”

De meerwaarde van Evie voor burgers zit volgens Ploeger vooral in het verbeteren van toegang tot zorg. “Met een open en toegankelijk platform waarbinnen je aan je welzijn kunt werken, wordt het mogelijk preventie en triage te verbeteren, doorloop in het zorgnetwerk te versnellen en de burger echt grip te geven op zorg. Samen met Praktijksteun creëren we daar niet alleen een technische basis voor, maar ook een sociale: we bouwen actief aan vertrouwen in het regionale netwerk.”



We maken de verbinding tussen digitaal en face to face werken in een netwerk

Financiering blijvende uitdaging


Financiering blijft een uitdaging, stellen Ploeger en Van Kempen, zowel wat betreft de budgetten voor implementatie als de vergoedingen voor behandelingen. Van Kempen: “Voor de financiering van huisartsenzorg in de keten zijn al goede afspraken gemaakt, met onder meer de zorgverzekeraars in de zuidelijke provincies. We willen dat nu ook voor de hele zorgketen. Daar overleggen we over met alle betrokken partijen, waaronder gemeenten en alle soorten professionele organisaties in een groeiend aantal regio’s. Dit kunnen wij niet alleen en is ook een kwestie van lange adem.”

Minddistrict wil de geleerde lessen uit de samenwerking met Praktijksteun ook naar andere regio’s in Nederland brengen, vertelt Ploeger. “Vanuit Minddistrict proberen we een vergelijkbare samenwerking voor blended zorg in andere regio’s van de grond te krijgen. Inclusief basis en specialistische ggz. Ruim 60 procent van de ggz-organisaties gebruikt ons platform. We willen dat net als met Prakijksteun naar een hoger niveau krijgen. Maar die gesprekken komen moeilijk op gang. Daarom willen we de geleerde lessen op het gebied van huisartsenzorg ook elders inzetten, en dat zo snel mogelijk uitbreiden richting het sociale domein.”



Implementatiemodel


Eén van de lessen die Van Kempen alvast graag wil delen: “We hebben een implementatiemodel ontwikkeld op basis van onze gebruikersgroep, de POH’ers GGZ die bij ons in dienst zijn. Dat werkt deels digitaal, deels via fysieke bijeenkomsten en verschillende andere kanalen. Zo betrekken we allerlei zorgprofessionals bij dit vraagstuk met als centrale vraag: hoe verleen jij als zorgprofessional op de voor jou beste manier blended zorg? Dat model kan ook heel bruikbaar zijn voor een partij die in Amsterdam zit en rechtstreeks bij Minddistrict afneemt. Wij maken dat dan ook graag beschikbaar voor elke organisatie die er gebruik van wil maken.”

Over praktijksteun

Praktijksteun, onderdeel van PRO Groep (hoofdkantoor Eindhoven), is gespecialiseerd in praktijkondersteuning in met name de huisartsenzorg en heeft daardoor een unieke positie in en visie op de regionale zorgmarkt. De organisatie biedt ondersteuning met gecontracteerde zorg (praktijkondersteuners), implementatie van e-health (waar Minddistrict een grote rol in speelt), verbinding van de regionale GGZ (ook in samenspraak met de verzekeraars) en scholing en projectbegeleiding. Het concept ‘Evie’ is onderdeel van Praktijksteun: een regionaal e-health platform waar alles op samenkomt. Evie staat voor: e-health voor Iedereen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.