Dashboard tilt smart sensoring naar hoger plan

Smart sensoring vindt steeds meer zijn weg in de care-sector. Tot nu toe is de inzet vooral gericht op ondersteuning van het zorgpersoneel. Maar de data afkomstig van slimme sensoren en camera’s blijken ook waardevol voor de aansturing van zorgprocessen. Om optimalisatie op basis van feitelijke gegevens mogelijk te maken, ontwikkelde Zetacom een ‘care dashboard’. Deze visualisatie van managementinformatie geeft locatiemanagers en teamleiders een beter inzicht in de zorgoproepen van bewoners en hoe hun medewerkers hierop reageren

“Omdat de autonomie van cliënten in zorginstellingen steeds belangrijker wordt, neemt het gebruik van oplossingen die dit ondersteunen snel toe”, constateren Dick Dompeling en Erik Rieken, respectievelijk CEO en commercieel directeur van Zetacom. Het implementeren van smart sensoring-toepassingen als dwaaldetectie en dwaalpreventie behoren dan ook tot het dagelijks werk van de system integrator. 

De jongste generatie leefcirkelbewaking bevat naast sensoren en/of camera’s ook slimme software die meldingen analyseert, onder meer op basis van het gedrag van een cliënt. Zo worden loze alarmen voorkomen en krijgt het zorgpersoneel meteen goed zicht op de situatie van de cliënt bij een melding. 

Smart sensoring1 ict&health

“Het personeel op de werkvloer blijkt baat te hebben bij dit soort oplossingen”, zegt Dompeling. “Maar ook op managementniveau zijn de gegevens uit deze systemen waardevol. Alle meldingen worden geregistreerd door de software. Omdat het om duizenden regels data gaat, is het voor een locatiemanager of teamleider niet te doen om informatie rechtstreeks uit een smart sensoringoplossing te halen. Daarom hebben we samen met één van onze klanten een care dashboard ingericht, dat gegevens uit deze systemen verwerkt tot managementinformatie.” bruikbare informatie te komen, heeft Zetacom scenario’s ontwikkeld die ongestructureerde data uit sensoring-systemen samenvoegen en interpreteren. 

Smart sensoring2 ict&health

Interpreteren data

Om tot bruikbare informatie te komen, heeft Zetacom scenario’s ontwikkeld die ongestructureerde data uit sensoring-systemen samenvoegen en interpreteren.

“Zo’n scenario berekent bijvoorbeeld hoe lang een bewoner heeft moeten wachten door de tijd te meten tussen het moment dat de zorgoproep is gedaan en het moment waarop de zorgmedewerker de kamer binnengaat”, legt Dompeling uit. 

Data uit het eerste zorgsysteem dat Zetacom heeft gekoppeld aan het care dashboard, zijn de zorgoproepen, de manier waarop deze tot stand komen en hoe zorgmedewerkers erop reageren. Een bewoner kan een oproep actief genereren, door bijvoorbeeld op een halszender te drukken, of passief, door het triggeren van een bewegingssensor of camera. 

De zorgoproep komt binnen op de telefoon van een zorgmedewerker. Die heeft dan de keuze om de oproep te accepteren of niet. Bij het accepteren van de oproep kan de medewerker er ook nog voor kiezen om niet direct naar bewoner toe te gaan. In zo’n geval blijft de zorgoproep zich herhalen. “Al deze acties worden geregistreerd door het sensoringsysteem en ook weer verwerkt in het dashboard”, zegt Dompeling.

Pieken signaleren

Op het care dasboard wordt visueel weergegeven wat er met de zorgoproepen gebeurt. “Je kunt exact zien hoeveel zorgoproepen er zijn geweest en waar en wanneer die plaatsvonden”, vertelt Rieken. Zo toont het dashboard voor een bepaalde periode het aantal oproepen per locatie, etage of kamer. Ook is zichtbaar hoe lang een bewoner na een oproep op zorg heeft moeten wachten, om na te kunnen gaan wanneer op tijd zorg is verleend en wanneer niet.

BELASTING ZORGMEDEWERKERS WORDT
NU ONDERBOUWD MET CIJFERS

“Een voordeel van het dashboard is dat meteen duidelijk is waar zich pieken voordoen, zowel in het aantal zorgoproepen als in de tijdstippen waarop bewoners langer op zorg moeten wachten”, gaat Rieken verder. “Vaak weet je subjectief wel waar en wanneer het erg druk is, maar kun je het niet aantonen met cijfers. Dat is de belangrijkste reden waarom we het dashboard hebben ontwikkeld: informatie ontsluiten zodat een locatiemanager of teamleider snel een goed zicht heeft op wat er op de werkvloer gebeurt en het zorgproces daarop kan aanpassen.”

Inzicht in zorgzwaarte 

Interessante informatie is ook de weergave van het aantal oproepen op kamerniveau. Rieken: “Je kunt zien welke bewoners bovengemiddeld vaak zelf bellen of een sensor activeren en welke bewoners juist weinig of helemaal niet. Op basis daarvan is het mogelijk de zorgzwaarte te vergelijken met de zorgindicatie die daartegenover staat, of om een analyse te doen van de alarmdifferentiatie.  Vraagt iemand veel meer zorg dan geïndiceerd is, dan kan de informatie uit het dashboard worden gebruikt om het zorgproces voor de betreffende cliënt beter in te richten.”

 

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen