Slimme continentiezorg leidt tot lagere werkdruk

21 februari 2019
Slimme continentiezorg leidt tot  lagere werkdruk
eHealth

Onlangs verscheen een alarmerend rapport van de Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), waarin 17.000 mensen naar hun ervaringen in de zorg werden gevraagd. De uitkomsten waren weinig positief. Enthousiast personeel dat de werkdruk alleen maar ziet toenemen, ondanks beloften vanuit de overheid om tekorten aan pakken, en vervolgens kiest voor een baan in een andere sector. Volgens de V&VN is het momenteel in de zorg dweilen met de kraan open. 

ER WORDT VEEL OVER INNOVATIE
GEPRAAT, MAAR DE ACTIE BLIJFT UIT

Innovatie verlaagt werkdruk

Vooropgesteld: contintentiezorg vraagt veel tijd en lichamelijke inspanning van zorgverleners en de ongemakken waarmee patiënten te maken krijgen bij incontinentieproblemen zijn aanzienlijk. Tegelijkertijd zijn continentieproblemen wijdverbreid. Gemiddeld is één op de twee cliënten in zorginstellingen incontinent. Op veel verpleegafdelingen is dit zelfs 80-90 procent. Op de afdelingen bij Evean was dit met 90 procent ook het geval.

Kortom, de continentiezorg is toe aan vernieuwing en de Abena Nova kan hier een rol in spelen, als intelligent systeem voor incontinentiezorg. Het incontinentiemateriaal is voorzien van een sensor in het incontinentiemateriaal en een losse persoonsgebonden clip. Deze technologie meet continu hoe verzadigd het incontinentiemateriaal is. Zorgmedewerkers kunnen daardoor zien wanneer het tijd is om te verschonen. Daarnaast ontvangt men actieve meldingen via de Nova-app.

Besparingen op alle fronten

Het incontinentiesysteem van Abena zorgt naar eigen zeggen voor beter geïnformeerde zorgverleners en tevreden patiënten, evenals voor besparingen op het gebied van tijd en kosten. In 2017 was Philadelphia Zorg de eerste zorgorganisatie ter wereld die de Abena Nova uitgebreid heeft getest in de praktijk. Een jaar later startte de  implementatie bij zorgorganisatie Evean Oostergouw, dat daarmee de eerste Challenge Verpleeghuis van de toekomst won. Evean Oostergouw biedt verpleging, zorg bij Korsakov en palliatieve zorg. Ook is er ruimte voor ouderen die revalideren na een ziekenhuisopname en thuis nog niet zelfstandig kunnen functioneren. 

Evean werd samen met collega-organisatie Philadelphia Zorg door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot winnaar van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. De challenge werd vorig jaar door het ministerie van VWS uitgeschreven en heeft als doel het stimuleren van de implementatie van innovaties in de verpleeghuiszorg. Volgens de jury onderscheidde Evean met het gebruik van slim incontinentiemateriaal op het gebied van het creëren van meerwaarde voor verpleeghuisbewoners en zorgmedewerkers aan de hand van technologie. 

De implementatieperiode bij Evean Oostergouw toonde duidelijke voordelen: het aantal gevallen van natte bedden nam af met 76 procent, terwijl de werkdruk drastisch daalde. Het gemiddelde aantal verschoningen ging omlaag van 3,5 naar 2,4 per bewoner per dag, wat neerkomt op een afname van bijna een derde. Op jaarbasis werd een netto kostenbesparing gerealiseerd van 46.000 euro en een tijdsbesparing van 1.609 uur aan incontinentiezorg, besparingen van respectievelijk 20 procent en 28 procent.

Elk uur goed gebruiken

Ester van Holk, Locatiemanager Evean Oostergouw, is in ieder geval zeer tevreden over de uitkomsten: “Tijdbesparing is natuurlijk zeer relevant met het oog op de huidige arbeidsmarktsituatie. Net als alle andere instellingen in de zorgsector, kunnen ook wij elk uur van iedere medewerker goed gebruiken. We zijn ontzettend trots dat wij unaniem als winnaar zijn gekozen. Wat een enorm positief effect heeft gehad, is de betrokkenheid van onze zorgmedewerkers. Zij waren aan zet en hebben zelf de keuze gehad om wel of niet te implementeren. Deze keus hebben zij vanuit de bewoners gemaakt.”

Volgens Van Holk hebben de betrokken medewerkers het slimme incontinentiemateriaal alleen geïmplementeerd als dat ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde is de bewoners of werkdrukverlagend werkte voor de medewerkers. “Zij hebben aangegeven het fijn te vinden om mee te kunnen doen in het proces. Dat we hiermee een landelijke prijs hebben gewonnen is natuurlijk geweldig voor ons allemaal. De deelname aan deze Challenge heeft ook als gevolg dat sommige medewerkers meer open staan voor nieuwe technologie.”

De Abena Nova zelf kreeg in 2018 de Nationale Zorginnovatie publieksprijs. Het argument was dat Nova zorgverleners de mogelijkheid biedt om de verschoning van incontinentiemateriaal op het juiste moment te plannen, iets wat tot dan toe niet mogelijk was. Dit leidde volgens de publieksjury tot zowel verhoging van kwaliteit van leven van cliënten, als tijdvoordeel voor zorgverleners en financiële voordelen voor zorginstellingen.