Zelfredzaamheid in de thuiszorg

Welke mogelijkheden zijn er op het gebied van hulpmiddelen en technologie in de thuiszorg? Zoveel, dat zorgprofessionals en cliënten door de bomen het bos niet meer zagen. Daar moet verandering in komen met de officiële lancering van de online keuzewijzer in de derde week van februari.

Hulpmiddelen en thuistechnologie worden steeds belangrijker voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen, maar daarbij de hulp gebruiken van een mantelzorger of externe kracht. Zij zijn gebaat bij zorg die optimaal op hen afgestemd is. 

De laatste jaren zijn er steeds meer (digitale) hulpmiddelen voor thuis op de markt gekomen. Cliënten komen met vragen zoals: ‘Zuster, ik lees over een drempelhulp. Kan ik die ook krijgen?’ Niet alleen voor cliënten is het onduidelijk wat de markt allemaal te bieden heeft, ook zorgprofessionals kunnen de ontwikkelingen nauwelijks bijbenen. 

Landelijke databank

Tijdens de bijeenkomst ‘Samen beter!’ in de voorgaande e-healthweek (2018) gingen verzekeraar CZ en Care Innovation Center (CIC) het gesprek aan met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals in de thuiszorg. Wat was de wens: eenvoudig inzicht krijgen in mogelijke ondersteuningsmiddelen.Het middel: een landelijke databank van (digitale) hulpmiddelen om zorgprofessionals te helpen bij het advies aan cliënten en mantelzorgers over de best passende oplossing voor hun specifieke situatie. 

Vanuit deze bijeenkomst ontstond het idee om de handen ineen te slaan met Thuisleefgids – een onafhankelijk consumentenplatform met informatie over producten en diensten die bijdragen aan langer en zelfstandig thuis wonen – en een aantal aanwezige zorgprofessionals. De uitkomst is een digitale keuzehulp. 

Zorgorganisaties en ambassadeurs

Middels vragen geeft de online adviestool de thuissituatie weer en bouwt het een persoonlijk profiel op. De cliënt/mantelzorger ziet precies welke hulpmiddelen en/of thuistechnologie geschikt is voor zijn of haar situatie. De thuiszorgmedewerker en de cliënt/mantelzorger vullen samen de gegevens in. Het advies kan gedownload, geprint of gemaild worden. Momenteel wordt een gratis tool ontwikkeld speciaal voor cliënten/mantelzorgers. 

Voor het testen van de online keuzewijzer nam een aantal zorgorganisaties het voortouw: 

Avoord, ouderenzorgorganisatie in Etten-Leur, Rijsbergen en Zundert;

Carerespect, thuiszorgorganisatie in 

West-Brabant;

Careyn, organisatie voor thuiszorg, verpleging en verzorging en maatschappelijke dienstverlening (Provincie Utrecht, Zuid-Holland Noord-Brabant);

Regionale Kruisvereniging West-Brabant, overkoepelende vereniging van 28 plaatselijke kruisverenigingen (waaronder Surplus, zie kader);

Park Zuiderhout, unieke plek (Teteringen) waar mensen op leeftijd landelijk wonen en waar zij services krijgen op het gebied van Wonen en Vieren van het Leven en Zorg;

Stichting Groenhuysen, ouderenorganisatie in de regio Roosendaal;

Thebe, organisatie die wijkverpleging, specialistische zorg, thuisbegeleiding en dagbesteding in 22 gemeenten in West- en Midden-Brabant levert en zorg biedt in 23 woonzorgcentra in de regio;

TWB, thuiszorgorganisatie in de gemeente Roosendaal.

ICT&Health sprak met vier zorgprofessionals uit enkele van deze organisaties, die als ambassadeurs van de tool optreden (artikel eindigt op pagina 61).  

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.