‘Niet langer praten, maar gewoon doen’

19 februari 2020
‘Niet langer praten, maar gewoon doen’
Premium

Centraal bij de ICT&health Openingsmanifestatie stond dit jaar bij alle bezoekers, sprekers en aanwezige organisaties: technologie en financiering hoeven geen drempels meer te zijn om digitale toepassingen als onderdeel van betere, betaalbare en beheersbare zorg in te voeren. Motivatie is er ook genoeg: vergrijzing, personeelstekort en zorg betaalbaar houden. Drempels zijn nu vooral nog cultureel van aard. Er is een omslag nodig in denken en doen bij organisaties, bij zorgmedewerkers en bij gebruikers. Dit ondanks het feit dat er al zo’n tien jaar over wordt nagedacht en partijen in de zorg steeds vaker samenwerken.
“In de afgelopen vier jaar is de e-healthweek net zo veranderd als het concept e-health zelf”, stelde

Lea Bouwmeester, dagvoorzitter van de Openingsmanifestatie op 27 jan jl. Van ‘Wat is e-health?’ via ‘Hoe dan?’ naar ‘Zo dan!’ en nu, in het vierde jaar, naar ‘Doe dan!’. In de zorg, bij preventie, maar ook steeds meer in het sociale domein.

“Het is nu een kwestie van gewoon doen. Van toepassen, uitbreiden, overpoten naar andere zorgorganisaties en innovatie in het hart van de organisatie plaatsen,” zo stelde minister Bruins (Medische Zorg en Sport) op de door ICT&health georganiseerde Openingsmanifestatie.

Zorg dichterbij centraal
In een volle zaal van het Circustheater, waar men normaal kijkt naar de musical Anastasia, hoorde nu een mix van zorgprofessionals, ICT-aanbieders en vertegenwoordigers van gemeenten en ervaringsdeskundigen hoe Bruins stelde dat ICT en e-health als woorden niet meer de boventoon moeten voeren. “Ik wil liever praten over zorg dichtbij, dichterbij huis, maar ook over het sterker maken van de bedrijfsvoering in de zorg.” Secretaris-generaal Erik Gerritsen onderschreef deze wens tijdens de afsluiting van de Openingsmanifestatie.

Bruins toont zich positief over zowel de opschaling van e-health als de komst van een standaard digitale infrastructuur. Vooral op dat laatste gebied gaat er nu nog veel mis. De digitale snelweg lijkt vooral te bestaan uit de fysieke snelwegen waarop patiënten van de ene naar de andere zorginstelling vervoerd worden, een cd met gegevens en foto’s op de buik klaargelegd voor de volgende behandelaar.

Reden voor hem om er zijn uiterste best voor te doen nog dit jaar de nieuwe wet Digitale Gegevensuitwisseling door het parlement te krijgen. Regulering moet ervoor zorgen dat open en standaard gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders, zorgprofessionals en patiënten/cliënten eindelijk werkelijkheid worden.