Medische studenten ondersteunen bij digitalisering zorg

Technologie speelt een steeds grotere rol in de zorg. Bij zorgaanbieders en -professionals, bij patiënten en cliënten. Zonder voldoende aandacht voor het menselijke aspect blijft de meerwaarde van digitale toepassingen echter vaak steken in goede bedoelingen. Startup MediMaat faciliteert hierin door medische studenten te laten ondersteunen bij de invoering van digitale en e-health toepassingen, vertelt oprichter Philip Croon van het medisch projectbureau. “Een EPD uitproberen gaat niet als je spreekuur doet. Dan ben je met de patiënt bezig.”

‘Wat moet ik met een tv zonder snoer?’ De oudere zorgmedewerker die dit zei, had overduidelijk nog nooit een iPad gezien. Ze bezocht de training die een geneeskundestudent van medisch projectbureau MediMaat gaf aan medewerkers van Cordaan, een grote thuiszorginstelling in Amsterdam.

De medewerkers van Cordaan moesten overstappen van een papieren medicatielijst naar een real time digitaal medicatieoverzicht, de ‘Meddy’. Dat verbetert de zorg, want de digitale medicatielijst is altijd up to date en printen is niet meer nodig, vertelt geneeskundestudent en oprichter van MediMaat Philip Croon.

De dubbele controle – het vierogenprincipe – gebeurt ook via de app: de verpleegkundige stuurt een foto op en een collega of een student van MediMaat doet de tweede controle op afstand. “Een grote verbetering met de papieren lijst”, legt Croon uit. “De medicatieveiligheid en de privacy zijn beter gewaarborgd.”

Mensen moeten mee kunnen
Maar mensen moeten wel mee kunnen in de vernieuwing. Je moet in een instelling een cultuurverandering teweegbrengen. Dat moet je goed faciliteren, meent Croon, anders gaan mensen digitale vernieuwing niet oppakken. “Een groot deel van de verpleegkundigen werkt al 30 jaar met een bepaald systeem. En niet iedereen heeft een computer. Dan kom je tegen dat er mensen zijn die nog nooit een tablet hebben gezien.”

MediMaat, opgericht in 2017, zet studenten met een relevante studie in om e-health en zorgtechnologie te helpen invoeren. Het idee ontstond toen Croon als tweedejaars student een baantje had op de poli Keel-Neus-Oorheelkunde. Het ziekenhuis moest overstappen van het papieren dossier op het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

“Geneeskundestudenten weten alles over onderzoek naar medicijnen, maar niet naar technologie”

Croon: “Ik zat naast de arts tijdens het spreekuur om alles in te voeren. De artsen hadden nog geen routine in het werken met een EPD. Het systeem was nieuw, het kost veel tijd voordat je alle kneepjes kent. Dat gaat niet als je spreekuur doet, dan ben je met de patiënt bezig.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.