Search
Close this search box.
Search

‘Digitale nachtzuster geeft ouderenzorg extra ogen’

Valpreventie bij bewoners is binnen zorginstellingen een belangrijke uitdaging en verantwoordelijkheid. Bestaande oplossingen, zoals alarmkoorden en op het lichaam gedragen valdetectoren, zijn doorgaans vrij inaccuraat. Loos alarm zorgt ervoor dat zorgpersoneel vaak onnodig in actie moet komen. Nieuwe technologie op basis van optische sensoren in combinatie met machine learning kan hierin verandering brengen.

De nu nog veelgebruikte analoge valdetectoren reageren niet wanneer mensen langzaam in elkaar zakken, wat veel voorkomt bij ouderen. Bovendien geven deze apparaten vaker vals alarm. Reden voor Marc van Olden borgh, om Kepler Vision begin 2018 samen met initiatiefnemer en UvA-PhD Harro Stokman op te richten.

Hun ‘Kepler Night Nurse’ werkt op basis van geautomatiseerde analyse van videobeelden – ook ’s nachts. “Dit is heel accuraat, veilig en waarborgt de privacy van de cliënt”, vertelt Van Oldenborgh. “Mensen hoeven niet langer midden in de nacht onnodig gestoord of gecontroleerd te worden. Dit ontzorgt zowel de cliënten als het verplegend personeel.”

De beelden worden volgens Van Oldenborgh nooit door mensen bekeken. De computer analyseert en geeft een alarmmelding. De initiatiefnemers spreken dan ook over over optische sensoren in plaats van camera’s.

Aansluiting op uitdagingen
Bij de Brabantse zorginstelling Oktober, met meerdere locaties in de regio rond Eindhoven, heeft men ervaring met de nieuwe detectie en preventieoplossing. In 2019 raakte adviseur informatietechnologie Jaap Veerhoek in gesprek met mensen van Kepler Vision. Hun oplossing bleek goed aan te sluiten op de uitdagingen en visie van de Brabantse zorginstelling. “We hadden al geïnvesteerd in een goede digitale cloud-infrastructuur voor onder meer online tv. De Kepler Vision-software kon redelijk simpel en vanaf afstand worden geïmplementeerd. Het eerste contact leidde tot een pilot, die we vervolgens verder zijn gaan uitrollen.”

De Kepler Night Nurse maakt volgens Veerhoek een einde aan uiteenlopende, naast en door elkaar heen gebruikte vormen van zorgdomotica “Dit resulteert veelal in een wildgroei aan toepassingen, met veelal meerdere interne eigenaren zoals de afdeling vastgoed, facilitair, ICT of de zorgverlening zelf.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.