IZA: Samenwerking zorg en technologie als basis voor de toekomst

Claudia Brandenburg, voormalig ziekenhuisbestuurder en nu partner gezondheidszorg Financial Advisory bij Deloitte, ziet het vorig jaar gelanceerde Integraal Zorgakkoord (IZA) als de opmaat voor publiek-private samenwerking tussen ziekenhuizen en technologiebedrijven. Die samenwerking is het enige werkbare scenario om de zorg toekomstbestendig te maken, stelt ze. Andere scenario’s leiden onontkoombaar tot problemen.

Brandenburg noemt het IZA ‘lijvig’ en complex. Toch loopt er volgens haar een rode draad door het document heen die ook herkenbaar is op de werkvloer. “Deze namelijk: we zullen met minder zorgprofessionals de gezondheidszorg toegankelijk moeten houden, de zorgvraag en zorgzwaarte nemen op dit moment alleen maar toe. Het werkplezier van de zorgprofessional moet leidend zijn en hierin dienen zij goed te worden gefaciliteerd.” Samenwerking lijkt hierbij een must.

Drie scenario’s

Om het niet te breed te maken, beperkt Brandenburg tot de ziekenhuissector in haar reactie. Zij ziet hier drie mogelijke scenario’s. “Het eerste is dat de ziekenhuizen blijven doen wat ze nu doen, met als gevolg krimp van omzet en slechte financiële resultaten. Transformatiegelden zijn in de toekomst niet meer beschikbaar, waardoor faillissementen zullen volgen en het aantal ziekenhuizen drastisch zal krimpen.”

In het tweede scenario gaan de ziekenhuizen in de regionale samenwerking zorg overhevelen naar andere zorgorganisaties zoals de huisarts en de thuiszorg. De omzet van het ziekenhuis zal krimpen, met de transformatiegelden zullen in ieder geval op korte termijn de financiële gevolgen voor de ziekenhuizen beperkt zijn.

“Maar mijn ervaring van de afgelopen jaren is dat dit een lange en intensieve weg is, aangezien andere zorgorganisaties met dezelfde problemen kampen als het ziekenhuis: gebrek aan arbeidskrachten. Daarnaast ontbreekt het aan doorzettingsmacht en komt innovatie alleen op het gebied van puntoplossingen – voor specifieke patiëntengroep of behandelingen – van de grond.”

Samenwerking voor innovatie

In het derde scenario gaan ziekenhuizen samenwerking zoeken met technologiebedrijven om de zorg te innoveren. De leidraad hierbij is dat iedere innovatie moet leiden tot een substantiële arbeidsbesparing in de gehele zorgketen en bij de patiënt/burger thuis, benadrukt Brandenburg.

“De technologische kennis en innovatiekracht is al aanwezig in deze technologiebedrijven, waardoor resultaten sneller behaald worden. De omzet van het ziekenhuis zal dalen. Maar de transformatiegelden zullen de kosten van de ombuiging van de traditionele infrastructuur naar de nieuwe afdekken, waarmee het financieel resultaat positief blijft. Daarnaast zullen de nieuwe vormen van zorg, ondersteund met technologie, zorgen voor een toekomstbestendig businessmodel/verdienmodel. We gaan er hierbij vanuit dat deze met technologie ondersteunde zorg, ook zelfzorg, passende betaaltitels krijgt zoals beloofd wordt door de overheid.”

Lees het hele diepte interview met Claudia Brandenburg in ICT&health 1, die op 17 februari verschijnt. In deze editie staan ook andere artikelen over het IZA, zoals in het interview met Jolanda Buwalda van Omring.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Philips
Philips ondertekent Green Deal Duurzame Zorg
Meisjes krijgen steeds vaker te maken met mentale problemen. Een nieuwe e-learning voor professionals én cliënten kan helpen bij een meer gendersensitieve behandeling en het vergroten van de autonomie van cliënten.
Nieuwe e-learning kan ggz-wachtlijsten verkorten
Het Ikazia Ziekenhuis stapt over naar vloeibare zuurstof waarmee het de CO₂ -uitstoot met 86 procent verminderd.
Ikazia kiest voor duurzaam en stapt over op vloeibare zuurstof
monsters
Medicatie testen in een orgaanmachine
toestemming
Campagne gegevensuitwisseling: geef toestemming (of niet)
Innovatieplatform samenwerking onderzoek oncologie
Innovatieplatform voor effectievere ontwikkeling kankermedicatie
tumorgraad
Nauwkeurige tumorgraad meting met machine-learning
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.