Search
Close this search box.
Search

Jean Middeldorp, Zetacom: ‘Het gaat bij nieuwe toepassingen altijd om vertrouwen kweken’

Sensorsystemen die in verpleeg- en verzorgingstehuizen worden ingezet om bijvoorbeeld dwalende cliënten te monitoren, kunnen eenvoudig ingezet worden om medewerkers bij nachtrondes te ondersteunen. Dat zorgt voor tijdsbesparing tijd die zorgmedewerkers kunnen inzetten om zorg te bieden waar het nodig is. Het biedt ook minder verstoring van cliënten ’s nachts, wat hun rust en privacy ten goede komt. Maar hoewel de behoefte aan tijdsbesparing groot is, worden dergelijke zorgsystemen in de praktijk nog niet of nauwelijks op deze manier toegepast, merkt technisch consultant Jean Middeldorp van Zetacom.

System integrator Zetacom levert al jaren oproep- en andere zorgsystemen aan verpleeghuizen en andere zorginstellingen. Sinds de invoering van het Zorgtotaal-concept een kleine twee jaar geleden, zitten de consultants van Zetacom steeds meer om tafel met zorgmedewerkers zelf, om zo hun behoeften beter te kunnen vertalen naar technische oplossingen. In dergelijke gesprekken komt regelmatig de behoefte naar voren om nachtrondes efficiënter in te richten en zo te besparen op de kostbare tijd van vaak met veel werkdruk opgezadelde medewerkers in zorginstellingen.
Er zijn diverse technische oplossingen voorhanden om cliënten te monitoren, waaronder systemen die werken met camera’s of sensors in de kamers. Daarbij hebben sensors als voordeel dat ze minder problemen opleveren op het gebied van de privacy van cliënten. “Vaak beschikken zorginstellingen ook al over systemen die met behulp van sensors in de gaten houden of bewoners hun bed of kamer verlaten,” stelt Jean Middeldorp van Zetacom. “Door bijvoorbeeld een sensor aan het bed toe te voegen, kun je eenvoudig vanaf een centrale locatie in de gaten houden of een bewoner wakker wordt of wellicht uit bed is gevallen.”

GEBRUIK VAN SENSORNETWERKEN MAAKT NACHTZORG EFFICIËNTER EN VERBETER KWALITEIT VAN LEVEN VAN BEWONERS ZORGINSTELLINGEN.

Gerichte zorg

Dat maakt nachtrondes niet volledig overbodig, maar zorgt er voor dat je veel gerichter zorg kunt aanbieden waar dat echt nodig is, meent Middeldorp. Een bijkomend, maar eigenlijk net zo belangrijk voordeel is, dat bewoners niet een of twee keer per nacht gestoord worden. Dat verbetert de kwaliteit van leven van de betrokken bewoners, terwijl het ook minder impact heeft op hun privacy.
Toch zijn er in de praktijk niet of nauwelijks voorbeelden te vinden van zorginstellingen die op deze manier gebruik maken van een sensornetwerken, merkte Middeldorp. “We wilden recent voor een referentiebezoek inventariseren welke van onze afnemers hun systemen hiervoor inzetten. Toen bleek dat dit nog nergens het geval was, terwijl de behoefte om de werkdruk te beperken bij nachtrondes toch echt nadrukkelijk leeft. Men wil het wel, maar doet het toch niet.”

 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.