Search
Close this search box.
Search

Meten is weten? Een vergelijking van wearables in de dagelijkse praktijk

Binnen medisch-wetenschappelijk onderzoek willen we idealiter alle variabelen met een zo groot mogelijke betrouwbaarheid meten om te voorkomen dat meetfouten de onderzoeksresultaten beïnvloeden. Het toepassen van een zogenaamde gouden standaard (perfecte meetmethode, dus zonder meetfouten) is daarbij vaak om praktische of financiële redenen niet mogelijk. Fysieke activiteit en slaap zijn bijvoorbeeld lastig te meten met de traditionele methoden van dataverzameling, maar wearables zouden daar verandering in kunnen brengen. Dong Wen en collega’s hebben de metingen van 10 veelgebruikte wearables met elkaar vergeleken [1].

De huidige fitnesstrackers zijn voorzien van onder andere gyroscopen, hartslagsensoren en een hoogtemeter. Hierdoor zijn ze veel uitgebreider en kunnen ze meer gezondheidsindicatoren meten dan de vroegere stappentellers. Over het daadwerkelijke gezondheidseffect van het dragen van een fitnesstracker of het gebruik van een ander apparaat dat de gezondheid in kaart brengt, zijn nog discussies gaande, maar de uitdrukking ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ lijkt hier zeker op zijn plaats.
In het genoemde Chinese onderzoek gebruikten deelnemers vijf dagen lang alle geselecteerde devices tegelijkertijd zonder verdere interventies. Hierbij werden twee smartwatches, vier armbanden en vier apps met elkaar vergeleken op aantal stappen, duur van de activiteit, afstand, energieverbruik (energy expenditure), slaaptijd en duur van diepe slaap.

Over het algemeen kwam het aantal stappen en de afgelegde afstand goed overeen tussen de verschillende wearables (Intraclass Correlation Coefficients 0,89 en 0,84), met uitzondering van de app Ledongli, waar de afstand veel lager was dan bij de andere wearables. Voor duur van de activiteit en energieverbruik was er matige overeenstemming, terwijl de overeenstemming voor de twee slaapgerelateerde indicatoren slecht was. Overigens konden niet alle geselecteerde wearables slaap ook daadwerkelijk meten.

Het volgen van de deelnemers voor meerdere dagen tijdens hun normale bezigheden is een groot voordeel van het gekozen onderzoeksdesign. Er waren echter ook nadelen: er zijn maar vijf deelnemers geïncludeerd en het tegelijkertijd gebruiken van 10 wearables is een uitdaging. De resultaten van dit onderzoek zijn vergelijkbaar met voorgaande studies, waarin smartwatches niet zijn geëvalueerd, met uitzondering van de slaaptijd en duur van diepe slaap. Juist deze twee slaapindicatoren blijken vaak overschat te worden door de wearables [2] [3].

De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor drie partijen van belang: (1) consumenten, doordat de betrouwbaarheid van de wearables mede bepalend kan zijn in de aanschaf, (2) producenten van wearables, die voor een deugdelijk product zouden moeten zorgen dat ook daadwerkelijk meet wat het belooft te meten, en (3) wetenschappelijk onderzoekers die dit soort technologieën willen inzetten in medisch onderzoek.
Met de huidige generatie wearables is het voor onderzoek nog lastig om gebruik te maken van een wearable die een onderzoekspopulatie zelf al heeft door de variabiliteit tussen de apparaten en zal standaardisatie (i.e. het verschaffen van een wearable) noodzakelijk zijn.

Referenties:

[1] Wen D, Zhang X, Liu X, Lei J. Evaluating the consistency of current mainstream wearable devices in health monitoring: a comparison under free-living conditions. J Med Internet Res 2017;19:e68.
[2] de Zambotti M, Baker FC, Colrain IM. Validation of sleep-tracking technology compared with polysomnography in adolescents. Sleep 2015;38:1461-1468.
[3] Meltzer LJ, Hiruma LS, Avis K, et al. Comparison of a commercial accelerometer with polysomnography and actigraphy in children and adolescents. Sleep 2015;38:1323-1330.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.