Wat hebben we geleerd vandaag?

Elk jaar opnieuw is het feest bij het SXSW-festival in Austin, Texas. En met feest bedoel ik niet met alcohol doordrenkte nachtelijke uitstapjes, maar wel een feest op het vlak van razend interessante sessies en topsprekers van over de ganse wereld. Nergens steek ik meer op dan tijdens een bezoek aan SXSW. En doelbewust bezoek ik weinig zorg-gerelateerde sessies, maar eerder sessies uit andere sectoren, want daar is mijn leercurve het grootst. Hierbij enkele voorbeelden.

Wat kunnen we leren van de…

Mode- en schoonheidsindustrie

Deze industrie zet stevig in op artificiële intelligentie (AI) om de klant zo snel mogelijk een gepersonaliseerde ervaring aan te bieden. Klanten willen een zo-goed-als-instant ervaring van welk effect een bepaald kledingstuk of schoonheidsproduct op hen heeft. Ziet u de analogie met de zorg?

Transportindustrie

Het bezitten van voertuigen zal iets uit het verleden worden. We gaan immers met zijn allen het vervoer van A naar B op aanvraag inhuren wanneer we het nodig hebben. Dit vervoer zal bestaan uit een aaneenschakeling van verschillende vervoersmiddelen (van huurfiets tot huurhelikopter), ter land, ter zee of in de lucht. Gelooft u me niet? Google dan maar even op ‘Uber Elevate’.

Financiële industrie

Veel sessies behandelden de mogelijkheden van blockchain op verschillende sectoren, voornamelijk de financiële. Deze mogelijkheden zijn onbegrensd en mijn favoriete quote hieromtrent is: “De mogelijkheden van blockchain inschatten is zoals in 1980 voorspellen dat je Netflix op je smartphone zal bekijken.” Authenticatie, fijngranige controle en slimme contracten zullen mega-efficiëntiewinsten teweegbrengen. Tenminste, als we de problemen met foute data, snelheid, recht om vergeten te worden en verlies van encryptiesleutels oplossen.

Robotica

Tijdens een drukke sessie omtrent ‘extreme bionics’ werd snel duidelijk dat robotica (in combinatie met optogenetics – controle van cellen aan de hand van licht – en brein-zenuw-connecties) perfect in staat is om (beschadigde of versleten) lichaamsdelen te vervangen én minstens gelijkaardige functionaliteit te garanderen. De demo’s waren bijzonder indrukwekkend en het concept om vleugels op mensen te monteren was eentje waar ik nog niet bij stilgestaan had.

Technologische ontwikkeling in
het algemeen

Technologie past zich aan de mens aan (in plaats van omgekeerd). Technologie is in toenemende mate in staat ons te begrijpen (via stem, bewegingen, continu monitoring + analyse, …). Technologie wordt heel natuurlijk in gebruik en zodoende frictieloos. Een voorbeeld hiervan was een woordspelletje via Alexa om de cognitieve vaardigheden van ouderen te testen.

Wat kunnen we leren van…

Als afsluiter twee zaken die niets met technologie te maken hebben … en misschien de belangrijkste van allemaal zijn.

Ontwikkelingen op beleidsvlak

Indien regelgeving gericht zou zijn op (gezondheids-)resultaten (in plaats van volume), dan zou de zorg er radicaal anders uit zien, in eerste instantie door het motiveren van zowel zorgmedewerkers als patiënten.

Marketing

De rode draad van de succes verhalen van alle product-pitches tijdens SXSW hadden als basis een extreme luisterbereidheid bij de eindgebruiker. Daar kunnen we in de zorg zeker iets van leren.

Enkele noemenswaardige zorg-startups:

Goin

Een transport service die gebruik maakt van de infrastructuur van derden om het vervoer van mensen met een handicap of laag inkomen te optimaliseren. Goin biedt een platform aan overheden aan, die veelal bestaat uit para- en microtransit, met grote aandacht voor de menselijke factor.

Cambridge Cancer Genomics (CCG)

De zoektocht naar de juiste behandeling bij kanker is erg gecompliceerd, traag en biedt geen garantie op succes. CCG heeft een methode ontwikkeld met snelle en dynamische tests. De methode is gebaseerd op een serie van bloednames, snelle analyses én algoritmes die voor feedback zorgen. Hierdoor kan de therapie beduidend sneller op punt gesteld worden.

Airpop

Een mondmasker dat de lucht filtert. Op zich weinig spectaculair zegt u? Tot u ontdekt dat in het mondmasker een slimme sensor zit die zowel de inkomende als de uitgaande lucht analyseert en deze data opslaat (te raadplegen via smartphone). De sensor kan ook afzonderlijk gebruikt worden in reeds bestaande maskers.

HET IS GEEN TOEKOMSTMUZIEK MEER

Deze technologie zou mijn inziens erg nuttig zijn om in zorginstellingen infectiehaarden op te sporen (zowel op het vlak van locatie als van individuen). De vertegenwoordigers van het bedrijf hadden nog niet bij stil gestaan bij deze toepassing, maar het concept werd ijverig genoteerd in hun notitieboekje.

Healthtensor

In het EPD zit zodanig veel data dat het moeilijk wordt om hieruit tijdens een doktersvisite een diagnose te stellen. Healthtensor heeft een interface ontwikkeld die helpt deze gigantische hoop EPD-data te interpreteren. Daarbovenop biedt de interface ook de mogelijkheid om snel (semi-automatisch) observaties in te geven. Laat ons hopen dat de arts hierdoor meer tijd krijgt om de interactie met de patiënt aan te gaan (in plaats van te staren naar een scherm).

Nanowear

Eindelijk is het beschikbaar: monitoring van biometrische gegevens via ‘gewone’ kleding. Kleding die bovendien aangenaam is om te dragen, niet stigmatiserend is en die 50 wasbeurten overleeft. Voor alle duidelijkheid: het betreft hier geen extra patch, of een sensor die moet ingenaaid worden. De sensoren zitten namelijk IN de stof.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen