Succesvolle gedragsverandering dankzij app Ommetje?

Gek werd ik van alle Tweets over het aantal minuten dat mensen gelopen hadden met de app Ommetje. Ik vind het ook niet interessant om op Instagram en Facebook te lezen hoe ver mensen hard gelopen hebben met Runkeeper. Maar hoe meer vermeldingen van de wandelapp Ommetje ik zag, hoe meer ik getriggerd werd. Het is overduidelijk een succes, een trend zelfs. Als innovator wil je dan weten: wat zijn de succesfactoren van deze app? En wat leren we daarvan voor de zorg? Ik besloot er in te duiken en vroeg gebruikers naar hun ervaringen.

De app van de Hersenstichting heeft als doel het verbeteren van de gezondheid. Ommetje biedt de kans om met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie te starten of de uitdaging aan te gaan tegen de rest van Nederland. Zo kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent.

Het sluit goed aan bij de huidige lockdown-tijd. Na iedere wandeling krijg je een hersenweetje van Erik Scherder. In een van die (naar mijn vrij algemeen bekende) weetjes vertelt Erik dat gedragsverandering gemiddeld 66 dagen kost. Bedrijven kunnen een speciaal account in de eigen huisstijl aanmaken en dan kun je tegen collega’s strijden.

Hoe werkt het?
Je zet je locatievoorzieningen aan en zo houd je bij hoever en hoeveel minuten je gelopen hebt. Je verdient punten en komt zo in de ranglijst van je groep. Je krijgt extra punten als je voor 09.00 uur gaat lopen, als je meerdere keren per dag loopt, ver loopt en als je je resultaten deelt op social media (dat verklaart de spam op mijn tijdlijn). Je kunt punten verdienen met een donatie aan de Hersenstichting (staaltje slimme marketing!). Je kunt medailles krijgen en meedoen in maand-challenges. Zorgorganisatie Viso koppelt de punten van de medewerkers aan een door henzelf gekozen goed doel. Dat werkt!

Gebruikers vinden de app eenvoudig. Het stimuleert het teamgevoel. Je kunt iets positiefs doen en elkaar steunen. Het wedstrijdelement motiveert tot lopen en volhouden, ook door de sociale controle. Je kunt terugzien waar en hoe lang je gelopen hebt. Nadeel is dat je niet zonder je telefoon kunt gaan wandelen en dus afgeleid kunt worden door berichten en social media.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen