Search
Close this search box.
Search

Succesvolle gedragsverandering dankzij app Ommetje?

Gek werd ik van alle Tweets over het aantal minuten dat mensen gelopen hadden met de app Ommetje. Ik vind het ook niet interessant om op Instagram en Facebook te lezen hoe ver mensen hard gelopen hebben met Runkeeper. Maar hoe meer vermeldingen van de wandelapp Ommetje ik zag, hoe meer ik getriggerd werd. Het is overduidelijk een succes, een trend zelfs. Als innovator wil je dan weten: wat zijn de succesfactoren van deze app? En wat leren we daarvan voor de zorg? Ik besloot er in te duiken en vroeg gebruikers naar hun ervaringen.

De app van de Hersenstichting heeft als doel het verbeteren van de gezondheid. Ommetje biedt de kans om met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie te starten of de uitdaging aan te gaan tegen de rest van Nederland. Zo kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent.

Het sluit goed aan bij de huidige lockdown-tijd. Na iedere wandeling krijg je een hersenweetje van Erik Scherder. In een van die (naar mijn vrij algemeen bekende) weetjes vertelt Erik dat gedragsverandering gemiddeld 66 dagen kost. Bedrijven kunnen een speciaal account in de eigen huisstijl aanmaken en dan kun je tegen collega’s strijden.

Hoe werkt het?
Je zet je locatievoorzieningen aan en zo houd je bij hoever en hoeveel minuten je gelopen hebt. Je verdient punten en komt zo in de ranglijst van je groep. Je krijgt extra punten als je voor 09.00 uur gaat lopen, als je meerdere keren per dag loopt, ver loopt en als je je resultaten deelt op social media (dat verklaart de spam op mijn tijdlijn). Je kunt punten verdienen met een donatie aan de Hersenstichting (staaltje slimme marketing!). Je kunt medailles krijgen en meedoen in maand-challenges. Zorgorganisatie Viso koppelt de punten van de medewerkers aan een door henzelf gekozen goed doel. Dat werkt!

Gebruikers vinden de app eenvoudig. Het stimuleert het teamgevoel. Je kunt iets positiefs doen en elkaar steunen. Het wedstrijdelement motiveert tot lopen en volhouden, ook door de sociale controle. Je kunt terugzien waar en hoe lang je gelopen hebt. Nadeel is dat je niet zonder je telefoon kunt gaan wandelen en dus afgeleid kunt worden door berichten en social media.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.