Aging 2.0 en Happy Aging organiseren European Summit

Dit jaar vond de Europese Summit van het Aging2.0 netwerk plaats in Hasselt, België. Het groeiende Aging2.0 netwerk uit San Francisco (U.S) liet tijdens deze Summit zien wat ze te bieden hebben voor de verschillende Europese partners uit het veld. Er waren ruim 250 gasten aanwezig tijdens de 2 georganiseerde dagen.

Op dinsdag 23 mei startte de Summit met een pre-event start-up Bootcamp, georganiseerd door Aging2.0. Hier stonden gedreven start-ups met een focus op Aging centraal. Zij mochten pitchen aan investeerders en ondernemers. Deze dag bracht het netwerk starters samen om met volleerde ondernemers en investeerders ervaring uit te wisselen.
Op 24 mei was er een vol programma met inspirerende sprekers en boeiende panel gesprekken. Daarnaast was er de innovatiemarkt, waar ideeën getoond werden en voorgesteld werden tijdens een one-minute pitch aan het Europees publiek. Voor de aanwezigen was er ook nog de gelegenheid tot speed-dating met de eindgebruikers (senioren) om hun product of dienst nog beter bij de eindgebruiker te laten aansluiten.

Programma Summit 24 mei 2017

De dag werd afgetrapt door Stephen Johnston van Aging2.0 met een korte introductie over het netwerk en waarom deze summit in België is georganiseerd. Belangrijk is de aanwezigheid van een aantal start-ups zoals bijvoorbeeld Cubigo die onlangs privaat investeringskapitaal heeft opgehaald (4MIO) en daarmee laat zien dat deze markt steeds meer ontwikkelt naar een commerciële markt met kansen voor slimme ondernemers. Tevens is verwezen naar het Aging2.0 Optimize event op 14-15 November 2017 in San Francisco, waar alle chapters van het netwerk bij elkaar komen (www.aging2.com/optimize).  Stephen introduceerde daarnaast 12 grand challenges, waar het netwerk zich de komende tijd op gaat focussen.
Ingrid Lieten van Happy Aging licht toe hoe belangrijk het is om gelukkig en gezond oud te worden, zowel voor de oudere als voor de familie en de professional rondom de oudere. Het netwerk Aging 2.0 stimuleert daarom innovatie en werkt met veldpartijen en bedrijven aan het verbeteren van deze innovaties in hun proeftuin met senioren samen.

Jo van Deurzen (Vlaamse minister public health) geeft hierna een visie op België, de tipping point en het momentum rondom de demografische omslag (vergrijzing). Hoe kan technologie hierbij helpen?  Hij benoemt het belang van de eerste lijn, en hoe zij hier als overheid ondersteuning in willen bieden door middel van zogenaamde ‘first line care zones’, die het makkelijker moeten maken om samen te werken binnen de eerste en tweede lijn. Hij vertelt over Vitalink het platform voor communicatie in de zorg. Dit willen ze binnen de regio gebruiken om data uitwisseling rondom zorg te vereenvoudigen.

Paneldiscussie Integrated care of the future (panelleden: Jo van Deurzen (Flemish minister of Public health), Yves Breysem (Jessa Hospital & Hospilim), Jan Lampaert (Hospital logistics), Johan Van der Velden (Listel), Peter van Driel (Medtronic). 

In deze paneldiscussie geleid door Ingrid Lieten, komt onder meer Supply Chain binnen de gezondheidszorg aan bod. Er wordt nu nog teveel gewerkt in silo’s, waardoor het proces niet doorstroomt. De 2-wegs communicatie wordt veelal gemist en er is vaak nog te veel sprake van zenden van informatie in plaats van een echte dialoog. Er moeten een partnership ontstaan tussen de patient en de art. Daarvoor is correcte en up-to- date informatie nodig. De overheid wil focus aanbrengen op het beschikbaar krijgen van de juiste informatie op het juiste moment, vooral tussen huisarts en ziekenhuis. Er wordt gesproken over eenvoudige vormen van technologie zoals RFID maar ook over complexere vormen van technologie die meerdere systemen overstijgen om de communicatie optimaal te ondersteunen.

Delightful Aging

Na de paneldiscussie volgt Koen Kas (inBioVeritas) met een inspirerend verhaal over mogelijkheden in technologie en gezond oud worden. Hij geeft een beeld van de opkomst van robots in Japan en China en laat zien hoe nurses daar geschoold worden om fit te blijven en technologie te gebruiken in hun werk. Tevens laat hij voorbeelden zien van interventies om mensen fit en gezond te houden zoals de Unsick day (een dag die je kunt opnemen om preventief naar een arts te gaan), bedrijven die hun medewerkers overdag de gelegenheid geven om te sporten. En zelfs een voorbeeld van een bedrijf dat hun medewerkers de gelegenheid biedt om overdag naar huis te gaan voor intimiteit met hun partner, omdat ze er in geloven dat dit belangrijk is voor de gezondheid. Hij wil laten zien wat er allemaal al mogelijk is en de aanwezigen prikkelen om na te denken over wat zij al doen met technologie of gezondheid bevorderende interventies.

Happy Aging Startup pitch competition (Jury: Jackie Marshall-Cyrus (Jackie Marshall-Cyrus & Associates Ltd), Menno Kok (EIT |Health), Piet Pauwels (Hasselty University), Eddy Swaeb (happy aging expert), Martine Servayse (happy aging expert). 

Na de inspiratietalk volgen 8 start-ups die in vier minuten hun innovatieve product mochten pitchen aan het publiek en beoordeeld worden door een professional jury. Deze pitch wordt gewonnen door Coldplasmatech. Zij winnen een  trip naar het Optimize event in San Francisco.  Kijk voor een overzicht van deze startups op de website van ICT&health.
Tijdens de lunch is er een innovatiemarkt waar de bezoekers verschillende producten en bedrijven kunnen bekijken en kunnen spreken.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen