Search
Close this search box.
Search

Spits uw oren voor oorstrelende hearables

Gebruiksgemak is alles, als het gaat over apps. Heb je een Amazon Echo, en wil je weten hoe laat het is, kijk je dan op je horloge of vraag je de tijd aan Amazon Echo? 75 procent van de gebruikers van de smart home-apparatuur van Amazon gaf toe dat ze het eerder “Alexa, hoe laat is het?” gebruikten dan op hun horloge te kijken.

Van enige tijdswinst is nauwelijks sprake, enkel een minuscuul verschil in gebruiksgemak. Maar dat verschil is voldoende om driekwart van de gebruikers consistent de meest makkelijke piste te laten gebruiken, zelfs al is het verschil onbeduidend.
Gebruiksgemak is klaarblijkelijk doorslaggevend in het gebruik van nieuwe producten en dat is ook de reden waarom ik al zo lang fan ben van ‘hearables’ zoals al aangegeven in vorige editie. De redactie kreeg hieromtrent veel reactie en het logische gevolg was even uit te wijden over dit onderwerp.

Meer dan ondersteuning gehoor

‘Hearables’ zijn toestellen die véél meer zijn dan enkel een ondersteuning voor het gehoor. Gelijkaardig aan ‘Augmented Reality’ kan je ‘hearables’ best begrijpen als ‘Augmented Hearing’. Zo kunnen ze biometrische gegevens noteren (hartslag, EEG), uw locatie bepalen (GPS), vertalen, contextuele assistentie verlenen en binnenkort waarschijnlijk ook ons te identificeren en zelfs betalingen verrichten. Dankzij miniaturisering is ook de batterijduur meer dan acceptabel.
Wat heeft dit nu met gebruiksgemak te maken? Hier maak ik een zijsprongetje naar de Apple Earpods, een product waar ik initieel erg sceptisch tegenover stond (zeker gezien de hoge prijs), maar waarvan nu moet toegeven dat het één van de meest gebruiksvriendelijke toestellen is die ik de laatste jaren gebruikt heb. Een product dat zo makkelijk is dat je het méér wil gebruiken. Zeker de combinatie met een spraakassistent (zoals Google Now, Cortana, Siri, …) maakt interactie snel en intuïtief.
Weg met muizen en touch interfaces! Hearables kunnen handenvrij bediend worden en zijn zo goed als frictieloos in dagelijks gebruik, ook voor digitaal ‘ongeletterden’, precies wat gebruikers verkiezen.

Combinatie mediaconsumptie, telefonie

Geen gebrek aan innovatieve oplossingen op het vlak van technologie in je oor te stoppen! Gelijkwaardig aan de Apple Airpods combineren verschillende toestellen mediaconsumptie en telefonie, bijvoorbeeld Here One (Doppler Labs) of Aftershokz (laat toe om hoorapparaten van andere fabrikanten te koppelen). De Bragi Dash gaat iets verder door ook hartslag te meten.
Bediening is altijd eenvoudig met een tap (of 2) op het toestel en –zoals bij de Dash- te swipen op de buitenzijde van het toestel dat in feite een klein touch screen is. De nieuwste versie (persbericht 16 mei 17), de Dash Pro, is door samenwerking met Starkey het eerste aanpasbare hoorapparaat ter wereld dat bovendien gesprekken ‘live’ vertaald.
Ook spelers van aansluitende markten ontwikkelden producten in dit gamma, bijvoorbeeld Bose (Soundsport Pulse met meting van de hartslag), Sennheiser (assistief luisteren), maar ook Samsung (Gear IconX).

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.