Samen werken aan vergoeding voor gepersonaliseerde medicatie

Duurzame innovatie, ook in de zorg: voor Ideas From Europe (IFE) is dit de kern van haar Value Tracks. Door een samen gewenst eindresultaat als uitgangspunt te nemen, wordt transparant wie, waar moet bewegen om innovatieve oplossingen mogelijk te maken. Zo wil IFE mensen en acties koppelen om deze beweging op te starten of te versterken en te komen tot (zorg)toepassingen of -systemen die toekomstvast zijn. De nieuwste value track mikt op het stimuleren van personalised medicine door vergoeding ervoor mogelijk te maken.

Binnen het domein ‘Health’ lopen nu twee IFE Value Tracks: Self Care en Personalised Medicine. Bij de tweede track werd al snel de grote behoefte duidelijk aan meer en structurele samenwerking. Doel: komen tot een duurzaam en rendabel verdienmodel voor gepersonaliseerde medicatie. Daarom organiseerde Ideas from Europe, aan de vooravond van de Europese IFE Finals, de policy perspective ‘Reimbursement of Personalised Medicine.’

Biotechbedrijven en startups realiseren steeds meer doorbraken in diagnostiek en medicijnen die de belofte van gepersonaliseerde geneeskunde en behandeling voor onder andere kankerpatiënten dichterbij brengen. De vergoeding voor deze technologieën en behandelingen blijft echter achter. Deels is dat omdat Health Technology Assessment (HTA) -methodes niet het juiste kader of de flexibiliteit hebben om de diverse meetwaarden voor beoordeling aan te kunnen.

Goedkeuring via HTA is noodzakelijk voor terugbetaling (reimbursement) van nieuwe technologieën door middel van ziektekostenverzekeringen. Maar gebrek aan goedkeuring betekent vaak een gebrek aan terugbetaling. Dat is waar nieuwe technologieën die levens kunnen redden en de kosten van de gezondheidszorg kunnen verminderen, op stuiten. Uitbreiding van de HTA-methoden en -organen is dan ook een cruciale te nemen horde.

Hoe vergoed je gepersonaliseerde zorg?
Dit was de insteek van de value track voor innovatie in gepersonaliseerde geneeskunde: hoe krijgt u vergoeding voor gepersonaliseerde zorg. Daartoe heeft een breed scala aan biotech-bedrijven en ondernemers uit de EU (Nederland, Italië, Frankrijk, Duitsland, VK, Hongarije) krachten gebundeld met deskundigen uit de gezondheidszorg, waaronder verzekeraars en beleidsmakers, met de nadruk op behandeling van kanker en andere complexe ziekten.

De IFE-beleidsperspectiefbijeenkomst in april maakte veel los en zichtbaar. Alle deelnemers deelden dezelfde ervaring en frustratie, herkennen dezelfde obstakels bij het krijgen van vergoeding voor nieuwe technologie of behandelingen. Dit zorgde voor een gevoel van urgentie: we kunnen meer levens redden, ziekten voorkomen of beperken en helpen de kosten voor de gezondheidszorg te verlagen.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Borstkanker
AI-suite effectief als tweede beoordelaar bij borstonderzoek
BCI
Succesvolle test met BCI én ruggenmergimplantaat bij verlammingspatiënten
Spieren 3D-printing
Bio-inkt innovatie voor 3D-geprinte spieren
Duurzame zorg
Maastro wil duurzame zorg verbeteren met nieuwe stralingstoestellen
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen