Think big, act small and start today!

Veel gemeenten zijn bezig met de uitdaging om bewoners te ondersteunen bij langer zelfstandig thuis wonen. e-Health kan hierbij helpen. Gemeenten en kennisinstellingen bundelen daarom hun krachten om samen de implementatie van e-health-oplossingen te versnellen. Een goed voorbeeld hiervan is de workshopserie “Samenwerken aan eHealth” welke afgelopen april in Den Haag is gestart op initiatief van het programma Gezond Lang Thuis van gemeente Den Haag.

Het is 19 april, de IHE Europe Connectathon in de Fokkerterminal in Den Haag is in volle gang. Honderden laptopprocessoren zoemen en de airco draait op volle toeren. Programmeurs van leveranciers en zorginstellingen uit heel Europa testen live de onderlinge connectiviteit van hun ICT-zorgsystemen. Dit alles om de informatieoverdracht- en daarmee de kwaliteit van (digitale) zorg- te verbeteren.

Deze dag vindt ook de eerste van een serie workshops ‘Samenwerken aan eHealth’ plaats van de gemeente Den Haag. Ruim twintig vertegenwoordigers van gemeenten, kennisinstellingen en zorg- en welzijnsorganisaties zijn bij elkaar gekomen om de krachten te bundelen en de implementatie en opschaling van e-health toepassingen te versnellen.

Naar uniformiteit en opschaling

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van inwoners bij het langer zelfstandig thuis wonen. Lokaal buigen veel gemeenten zich over deze uitdaging.

e-health lijkt hierbij een veelbelovende oplossing. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan, living labs en e-health pilots schieten als paddenstoelen uit de grond en in verschillende gemeenten staan tegenwoordig al ‘domoticahuizen’.

Volop initiatieven dus, maar voornamelijk uitgevoerd per gemeente op eigen wijze en op eigen tempo. Ook blijkt er veel overlap te zijn in onderzoeken en pilots en zijn resultaten door de beperkte schaal niet significant genoeg om inkoop en implementatie op te baseren. Nu de opschaling van eHealth pilots tot implementatie voor de deur staat, is ook het moment gekomen voor meer samenwerking tussen gemeenten.

Gemeenschappelijke doelen

Tegen het decor van de IHE Connectathon gingen twintig vertegenwoordigers van gemeenten (Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Westland), kennisinstellingen (LUMC, Haags Hogeschool en Universiteit Tilburg) en Haagse zorg- en welzijnsorganisaties aan de slag.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.