95 procent routinematige testuitslagen dezelfde dag bij huisarts

Diagnostisch Centrum Saltro heeft onlangs een volautomatisch laboratoriumstraat neergezet – of eigenlijk twee, want alle apparatuur is dubbel uitgevoerd. Dankzij de investering hebben aanvragers, voornamelijk huisartsen, maar ook zorgorganisaties en instellingen, het overgrote deel van de testuitslagen nog dezelfde dag binnen, vóór vijven. Dat zorgt voor betere zorg aan de patiënt en ontzorgt de zorgprofessionals die, zo nodig, meteen actie kunnen ondernemen.

Foto: Henk Tukker.

Nieuwe laboratoriumstraat Saltro moet voor betere, snellere diagnostiek zorgen.

Maarten Kok, specialist klinische chemie, is als manager van het laboratorium van Saltro nauw betrokken geweest bij de marktverkenning en de implementatie van de volautomatische laboratoriumstraat (zie ook kader). Hij is enthousiast over de prestaties van het nieuwe paradepaardje van Saltro. 

“Door de komst van de nieuwe laboratoriumstraten is de doorlooptijd van de routine/cito testen verkort met een half uur tot drie kwartier. Sinds de inbedrijfstelling wordt al meer dan 90 procent van de chemiebepalingen voor 17.00 uur gerapporteerd. Aan het eind van dit jaar zal dat naar verwachting oplopen tot 95 procent.” 

De hematologische bepalingen zullen volgens Kok in 2020 aan de beurt zijn. Met de komst van digitale ordering zal de responstijd verder worden bekort. “Op dit moment worden de meeste aanvragen nog gedaan met papieren labformulieren. Daarnaast zal worden ingezet op het reduceren van het aantal buizen dat wordt afgenomen van de patiënt.”   

Momenteel wordt gewerkt aan het optimaliseren van het proces en de bijscholing van de laboranten, aldus Kok. “Van hen vraagt de komst van de volautomatische laboratoriumstraten een andere manier van werken. De logistiek van het lab is compleet veranderd. Dat is uiteraard wennen, maar de meesten vinden het ontzettend gaaf.”

Zo nodig meteen beleid en actie 

Stephanie Wouthuis is als huisarts werkzaam bij twee huisartsenpraktijken in Utrecht en als vakspecialist verbonden aan Saltro. Zij weet uit ervaring hoe belangrijk het is, dat labuitslagen zo snel mogelijk bekend zijn bij de huisarts die het onderzoek aangevraagd heeft. 17.00 uur is daarbij een belangrijke deadline. 

Stephanie: “Tot dat tijdstip zijn huisartsen nog goed bereikbaar om een afwijkende uitslag doorgebeld te krijgen en kunnen zij bij een afwijkende uitslag meteen beleid maken en actie ondernemen in overleg met de patiënt. Afwijkende uitslagen die na vijven op het huisartseninformatiesysteem (HIS) worden gezet, worden doorgebeld aan de huisartsenpost (HAP). Voor de dienstdoende artsen is het veel lastiger om afwijkende uitslagen te interpreteren en te beoordelen of er actie moet worden ondernomen. Hij/zij kent de desbetreffende  patiënt immers niet.”

Het mes snijdt volgens de huisarts aan twee kanten. Enerzijds draagt het bij aan betere en patiëntvriendelijker zorg, doordat patiënten sneller zekerheid hebben. Anderzijds ontlast het de huisarts, zowel de eigen huisarts van de patiënt, als de collega’s van de HAP. Wouthuis: “De snelheid zorgt er ook voor, dat de huisarts de uitslagen aan het einde van de dag nog kan afhandelen en ’s morgens of na het weekend niet eerst een ‘stuwmeer’ van uitslagen hoeft weg te werken die na 17.00 uur binnengekomen zijn.”

Kortom, een half uur eerder of later betekent een wereld van verschil. In de meeste gevallen is de tijdwinst overigens nog aanzienlijk groter, tot wel anderhalf uur.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.