Albert Schweitzer ziekenhuis wil inspireren Innovatieteam ASz maakt praktische toepassingen van innovatieve ideeën

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht is in goed gezelschap wanneer het gaat om de inzet van apps om patiënten te informeren of zorgverleners te ondersteunen. Waar vaak een bestaande app wordt gebruikt, kiest het ASz er ook voor om ideeën op de werkvloer om te zetten naar innovatieve toepassingen. Met de steun van de raad van bestuur verzamelt en inspireert het IDEASz-innovatieplatform medewerkers om van uitdaging naar toepassing te komen. “Technologie heeft steeds meer impact op de maatschappij”, stelt innovatieverkenner Ralph Bouman. “Dan kun je als zorgverlener er beter van profiteren dan dat je door die impact verrast wordt.”

Een citaat van Albert Schweitzer was samen met de afkorting van het naar de theoloog, filosoof en medicus vernoemde ziekenhuis naamgever van platform IDEASz: ‘An idea is, in the end, always stronger than circumstances’. Het nu drie jaar oude platform is gericht op het verzamelen van en inspireren tot ideeën om met digitale technologie zorg en werk van zorgverleners te verbeteren. Samen met een klein team is ‘verkenner innovatie’ Ralph Bouman druk bezig om ideeën te vertalen naar praktische toepassingen.

Soms is het nodig om even los van de dagelijkse praktijk te komen

“Technologie heeft steeds meer impact op de maatschappij en dus ook op de zorg”, stelt Bouman. “We kijken zowel naar de verdere toekomst, als naar wat zaken zoals AI, AR/VR, robotica, smartphones en blockchain ons nu al kunnen brengen. Daar zijn toepassingen uit voort gekomen zoals een stralingsapp en een SEH-app (zie kaderinterviews, red.).” 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen