Zorgtechnologie als oplossing voor tekorten in de zorg?

Grote tekorten in de zorg, vooral onder verpleegkundigen en verzorgenden, we lezen er de afgelopen maanden overal in de media over. Ondanks het positieve bericht dat de aanpak van deze tekorten door het ministerie van VWS zou werken, blijkt de afname van het personeelstekort vooral te komen door een nieuwe rekenkundige formule. Niet de oplossing dus.

Verpleegkundigen en verzorgenden verlaten nog steeds vroegtijdig de zorg. Zonde, want de deskundigheid die hiermee verloren gaat, haal je niet zomaar terug. Verschillende oorzaken worden gegeven voor het vroegtijdig verlaten van de zorg, zoals een te laag salaris. Wie stelt dat het een roeping is om verpleegkundige en verzorgende te worden, geeft daarmee indirect rechtvaardiging aan het lage salaris.

Een andere oorzaak is de tendens dat er steeds efficiënter gewerkt moet worden. Meer zorg, minder handen. Maar in de afgelopen decennia kwam met meer zorg ook meer gegevensvastlegging. Gegevensvastlegging kan leiden tot betere zorg, maar wordt daarentegen ook als een enorme last beschouwd.

Met de efficiëntieslag van de afgelopen jaren kwamen ook de beloftes van nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo zou het elektronisch patiëntendossier zorgen voor meer tijd met de patiënt en het eenvoudiger maken om gegevens in te voeren. Frustratie heerst er inmiddels alom, want de extra tijd voor de patiënt is er niet gekomen. Veelal kwamen en komen technologische oplossingen uit de koker van een leverancier zelf. Een leverancier die met de beste intenties de zorg, soms zelfs disruptief, wil verbeteren.

Verpleegkundigen, verzorgenden: doeners

Een eigenschap van verpleegkundigen en verzorgenden is dat het doeners zijn. Daar hebben we er in Nederland alleen al zo’n 300.000 van. Mocht iets niet werken, dan wordt er ter plekke een oplossing bedacht om het wel te laten werken. Zo ook met technologie: werkt er iets niet op een intuïtieve manier, of sluit het niet goed aan op het werk- en/of zorgproces? Dan wordt er een workaround gecreëerd. Praktisch, maar niet optimaal.
Gelukkig wordt mondjesmaat de verpleegkundige en verzorgende betrokken bij de implementatie van bijvoorbeeld een nieuw EPD/ECD of eh-health-toepassing. Maar nog steeds is het vaak zo dat zij te maken krijgen met technologie die niet vanaf het moment van ontwerpen in samenspraak met deze gebruikersgroep is ontwikkeld.

Ook gelukkig:verpleegkundigen en verzorgenden eisen steeds vaker de rol op om hier op allerlei lagen binnen een organisatie inspraak in te krijgen, op operationeel, strategisch en tactisch vlak. Een plaats aan de tafel waar men samen met bestuurders van een organisatie de verandering kan inzetten op het ontwikkelen en gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen – zowel intern als extern.

In een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen, in combinatie met zorgtransformatie zoals netwerkzorg, kan een organisatie niet meer zonder verpleegkundig leiderschap die de grootste gebruikersgroep kan vertegenwoordigen inzake IT. Dit wordt onderschreven door een recent gepubliceerd rapport van BDO Healthcare. Hierin wordt opgeroepen om verpleegkundigen en verzorgenden te omarmen als leiders in innovatie.

Gelukkig wordt dit gedachtengoed zorgbreed door de eerste zorgorganisaties omarmd. Dat blijkt uit het groeiende netwerk van CNIO’s, chief nursing information officers. Maar ook de opkomst van de I-nurse, de collega met affiniteit voor technologie, voor raad en daad op de werkvloer, laat zien dat sommige zorgorganisaties het belang inmiddels inzien van deze bruggenbouwers en daar middelen voor vrijmaken.

Eerder betrekken bij ontwikkelproces

Last but not least, een oproep voor alle ontwikkelaars van nieuwe technologieën/e-health toepassingen in de zorg: betrek verpleegkundigen en verzorgenden vanaf het moment van ontwerpen in het ontwikkelproces. Dit resulteert in beter gebruik en daarmee uiteindelijk betere uitkomsten voor de patiënt.

Zorgtechnologie zal de tekorten niet doen oplossen, maar kan het leven van een verpleegkundige of verzorgende een stuk aangenamer maken, mits het ontwikkelen daarvan samen met zorgverleners gebeurt. Hopelijk draagt dat bij aan meer werkplezier en meer mogelijkheden tot het uitoefenen van het primaire werk van een verpleegkundige en verzorgende: empathische zorg voor diegenen die dat op dat moment zo ontzettend hard nodig hebben.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
hart
Zorgverleners onmisbaar bij realiseren zorginnovaties  
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.