Anne-Miek Vroom en Jan Hazelzet: Kansen in crisistijd voor online patiëntenparticipatie

De afgelopen jaren hebben we steeds vaker patiënten op het podium horen vertellen over hun persoonlijke ervaringen met digitale zorg, of met het gebrek daaraan. Over hoe graag ze zouden willen beeldbellen met hun arts of een persoonlijke gezondheidsomgeving willen gebruiken. Of over hoe enthousiast ze zijn om zich dankzij telemonitoring weer veilig genoeg te voelen om te sporten - ook met een ingrijpende hartafwijking. Over hoe fijn het is een e-consult te gebruiken en hoe jammer het is dat maar één medisch specialist dit deed.

De verhalen moesten de verantwoordelijken in de sector bewegen om te experimenteren met digitale zorg. Ga aan de slag met een diversiteit van medewerkers en patiënten. Ga met elkaar ervaren en leren: wat werkt wel, wat niet. Wat hebben professionals nodig en wat kan, wil en doet de patiënt? Helaas waren er maar weinig organisaties en/of professionals die het aandurfden. Heel mondjesmaat werd er opgeschaald.

En dan opeens is Covid-19 daar en verandert alles. Digital first? Heel vanzelfsprekend. In sneltreinvaart zijn veel digitale mogelijkheden geïmplementeerd en zijn zorgprofessionals ermee aan de slag gegaan. Voor patiënten is zorg op afstand soms de enige openstaande manier om contact te hebben met een zorgprofessional en dus ook zij moeten zich ervoor open stellen.

Het is bewonderingswaardig hoe snel deze verandering is opgepakt en hoe hard er is gewerkt. Het is dan ook te begrijpen dat er tijdens dit proces niet of nauwelijks tijd was om de patiënten, cliënten en naasten te betrekken bij het vormgeven van die zorg. De crisis vroeg om focus. Daarnaast was het voor sommige zorgverleners wennen en een sprong in het diepe. Niet zozeer hoe het in te passen in de nieuwe werkwijze, dat viel nog wel mee met relatief weinig niet-Covid zorg. Maar ook de keuze voor en installatie van de techniek moest versneld worden en was niet onmiddellijk succesvol.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
steunhart
Nederlandse primeur: Kind wacht met mobiel steunhart thuis op harttransplantatie
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen