E-health in de praktijk: Genzõ: kijk door een andere bril naar de zorg

19 juni 2020
E-health in de praktijk: Genzõ: kijk door een andere bril naar de zorg
Innovatie
Premium

1Minuut ontwikkelt innovatieve technologische oplossingen waarbij de missie van het bedrijf volledig centraal staat: “makkelijk, mobiel en veilig”. De randvoorwaarden voor het inzetten van een succesvolle, digitale, communicatieoplossing.

De Genzõ communicatie-app geeft de gebruikers de mogelijkheid om op een eenvoudige manier met elkaar te chatten en videobellen. Als de Genzõ-app wordt gebruikt in combinatie met de Vuzix Smart Glass, dan creëert dit mogelijkheden met het verlenen van deskundigheid zonder afstand (zie hiervoor de volgende alinea).

Een kracht van Genzõ is dat de volledige ontwikkeling voor en door zorgmedewerkers en mantelzorgers heeft plaatsgevonden. De Smart Glass-drager kan bijvoorbeeld tijdens het beeldbellen de verpleegtechnische handelingen blijven uitoefenen, omdat de handen volledig vrij blijven en zij continu gecoacht wordt tijdens haar behandeling door de expert op afstand.

Anders werken in de zorg

1Minuut is technisch projectpartner binnen het programma ‘Anders Werken in de zorg’. 12 organisaties voor de VVT in West-Brabant hebben, op initiatief van tanteLouise uit Bergen op Zoom, de handen ineen geslagen. Het programma heeft als doel om in hoog tempo met nieuwe technologieën het werken in de zorg te ondersteunen, tijd te besparen en productiviteit te verhogen. Om deze technologie vervolgens landelijk op te schalen. Inmiddels zijn de provincies Zeeland en (Zuid-)Limburg aangesloten.

De initiatiefnemers van het programma zetten in op de trend dat het aantal ouderen binnen Nederland toeneemt. Hiermee groeit ook de vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg, terwijl de beschikbaarheid van kundig personeel, al voor de coronacrisis, onder druk staat. Om in de toekomst met hetzelfde of zelfs minder, aantal zorgverleners, meer mensen te voorzien van kwalitatief hoogwaardige zorg moeten er slimme oplossingen bedacht worden, zodat ‘Anders Werken’ mogelijk wordt gemaakt. Eén van de projecten hierin betreft het project deskundigheid zonder afstand waarvan 1Minuut technisch implementatiepartner is.

Binnen het project deskundigheid zonder afstand staat de Smart Glass in combinatie met de Genzõ communicatie-app centraal. De zorgprofessionals en/of mantelzorgers kunnen met elkaar meekijken op het moment dat dit nodig is. Bijvoorbeeld voor het toepassen van het 4-ogenprincipe. Maar denk ook aan een gespecialiseerde wondverpleegkundige die meekijkt bij een zorgmedewerker om te zien of de juiste handelingen worden verricht. Of een gedragsconsulent die in de wijk ondersteuning geeft bij uitdagend gedrag van cliënten met dementie.

De zorgmedewerker heeft, daar wanneer nodig of verplicht, de mogelijkheid om een tweede persoon mee te laten kijken terwijl de handen volledig vrij zijn om te handelen. De cliënt kan zo zorg blijven krijgen van een bekend persoon en de professional met de benodigde expertise kan op afstand meekijken. Daardoor blijft kwaliteit gewaarborgd en treedt een kostenbesparing op. Als gevolg van onder andere minder reistijd, snellere opening van het behandeldossier maar ook doordat meer cliënten ondersteuning kunnen krijgen door de professional op één dag.

Veel meer mogelijkheden
De voorbeelden in de bovenstaande alinea geven pakkend de kracht van Genzõ aan. Er zijn echter veel meer mogelijkheden voor de praktische toepassing. Denk aan:

• Het vergroten van efficiënte opleidingsmogelijkheden (waarbij de docent meekijkt bij de leerling of nieuwe vaardigheden goed worden uitgevoerd).
• Zorgprofessionals die meekijken bij mantelzorgers of handelingen goed gaan (hetgeen vertrouwen geeft aan de mantelzorger want expertise is direct beschikbaar. Dit bespaart de zorgprofessional tijd want die hoeft niet overal langs te gaan).

"Makkelijk, mobiel en veilig! De randvoorwaarden voor het inzetten van een succesvolle, digitale, communicatieoplossing"

Ook tijdens de huidige coronacrisis laat de Genzõ communicatie-app zien dat het een waardevolle rol kan spelen in het verlenen van expertise zonder afstand. Meer en meer zorginstellingen zijn de toepassing aan het ontdekken en zien het als een zeer waardevolle en veilige oplossing voor het verlenen van kwalitatief hoogwaardige zorg. De mogelijkheden voor ouderen om bovendien op een makkelijke en veilige manier in contact te staan met hun naasten via de oplossing is een zeer welkome en noodzakelijke bijkomstigheid. Vooral nu de coronacrisis voor de ouderen een zeer lastige overbrugbare periode is geworden met weinig contactmogelijkheden met naasten.