Kaf en koren scheiden bij medische hulpmiddelen tijdens COVID-19 crisis

De huidige crisis laat prachtig de innovatiekracht van ons land zien. Zo werken we mee aan zeker éen van de 90 potentiële vaccins, vier van 40 verschillende behandelopties, komen 750 corona-apps uit Nederland en zijn er drie nieuwe Nederlandse beademingssystemen in ontwikkeling. Dit naast de inmiddels ruim 9.000 wetenschappelijke publicaties over Covid-19 (162 uit Nederland). Het geeft aan hoe hard en snel we met zijn allen bezig zijn om te proberen deze ‘onzichtbare vijand’ aan te pakken. Tegelijkertijd is het goed dat we blijven beseffen dat veel van deze innovaties en technologieën de zorg niet gaan bereiken, terwijl er door veel partijen wel veel energie, tijd en geld in is gestoken.

Deze verspilling van energie, tijd en geld aan zorginnovaties is niet uniek voor de Covid-19 pandemie. Uit eerdere studies blijkt dat slechts 30 tot 50 procent van alle zorginnovaties beter is dan de bestaande alternatieven. Bovendien blijkt een eenmaal geïntroduceerde zorginnovaties, ook als deze niet beter is dan bestaande zorg, heel lastig weer van de markt te halen.

Juist in een pandemie als deze, blijft het belangrijk dat innovaties en maatregelen gebaseerd zijn op alle beschikbare kennis en expertise en dat ervaringen, goed en slecht, gedeeld worden. Samenwerking is een basisvoorwaarde om Corona effectief te bestrijden.

Snel identificeren en beoordelen
De huidige Covid-19 crisis laat overduidelijk het belang zien van goed onderbouwde medische hulpmiddelen voor preventie, triage, diagnostiek, monitoring, prognostiek en behandeling. Zo blijken diverse beschikbare diagnostische SARS-CoV-2 testen meer dan de helft van de mensen fout te diagnosticeren.

De vraag is hoe we de meest waardevolle Covid-19 gerelateerde innovaties in een vroeg stadium kunnen identificeren, en vanuit de diverse benodigde perspectieven kunnen beoordelen, zodat de juiste en meest veelbelovende oplossingen snel geïmplementeerd kunnen worden. Zeker ook met het oog op de onafwendbare economische crisis volgend op de huidige Covid-19 crisis, is het zaak om ook nu de zin en onzin van zorginnovaties vroegtijdig te beoordelen op hun toegevoegde waarde voor de zorg en maatschappij. Niet alleen van de Covid-19 gerelateerde innovaties, maar álle zorginnovaties.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.