Zorgdata delen met de Personal Health Train

De Personal Health Train (PHT) is een IT-concept dat het mogelijk maakt om van data te kunnen leren en tegelijkertijd de privacy van de patiënten te waarborgen. Het geeft ons de mogelijkheid om het vergaren van nieuwe medische inzichten op basis van gezondheidsdata in Nederland en daarbuiten te versnellen. Ook in deze uitdagende tijd van lockdowns en thuiswerken kan de PHT het verschil maken. Toch brengt deze nieuwe manier van data delen ook uitdagingen met zich mee. In dit artikel zullen we een overzicht geven van het PHT-concept, zijn potentie en de uitdagingen.

De Personal Health Train is een concept-
infrastructuur die ziekenhuizen in staat stelt om informatie te delen en tegelijkertijd de privacy van patiënten te waarborgen. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt gebruik gemaakt van een IT-infrastructuur waarbij de data in het ziekenhuis kan blijven, maar onderzoekers wel van de data kunnen leren.

Door data van verschillende ziekenhuizen te combineren via de PHT is het mogelijk om versneld nieuwe inzichten te vergaren die de levens van patiënten beter kunnen maken. Dit kan bijvoorbeeld door kunstmatige intelligentie te gebruiken om de kans op overleving bij longkanker te voorspellen op basis van betrouwbare informatie uit verschillende ziekenhuizen.

Zo worden in de oncologie veel verschillende soorten data verzameld van een patiënt. Zoals geslacht en leeftijd, maar ook kenmerken van de tumor, de behandeling en uitkomsten. Het is mogelijk om deze data uit één centrum te gebruiken om nieuwe inzichten te vergaren, maar het aantal patiënten of gegevens is niet genoeg voor bestaande statistiek of kunstmatige intelligentie. Het is daarom van belang data van meerdere ziekenhuizen op een slimme manier in te zetten, en hier inzichten uit te verkrijgen. De PHT biedt een dergelijke oplossing.

In de praktijk
Om deze data beschikbaar te stellen voor de PHT is het nodig een ‘datastation’ te installeren in het betreffende ziekenhuis. Dit datastation staat binnen het ziekenhuis, maar is geïsoleerd van de kritische klinische systemen. Het datastation kan data ontvangen uit één of meerdere klinische systemen. Dit kan het EPD zijn, afdelingsspecifieke systemen (zoals een LIS/RIS/PACS of TPS), of verzamelbronnen. Denk aan een intern datawarehouse of FHIR-endpoint.

Een bevoegd individu buiten het ziekenhuis, vaak een onderzoeker, kan dan een vraag stellen aan de datastations in verschillende ziekenhuizen en een antwoord terug ontvangen. Hierbij wordt geen data van individuele patiënten teruggestuurd, maar alleen niet-herleidbare informatie op populatieniveau. Dit kunnen karakteristieken van voorspellende modellen zijn, of bijvoorbeeld statistieken over de gemiddelde overlevingstijd van patiënten na behandeling van longkanker.
Hiermee wordt de privacy van de patiënt gewaarborgd.

Belangrijk hierbij is dat niet zomaar iedereen deze datastations kan bevragen of dat zomaar elke vraag gesteld kan worden. Naast autorisatie (wie is deze persoon die een vraag stelt?) en authenticatie (mag deze persoon een vraag stellen?) moeten ziekenhuizen de mogelijkheid hebben om een onderzoeksvraag te beoordelen alvorens deze wordt uitgevoerd.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.