Programma

Editie 03 2023
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht

Een sociale robot op recept: de toekomst van de huisartsenzorg?

Tags

Lid redactieraad ICT&health

Xenia Kuiper

Xenia  Kuiper Meer van deze auteur

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Is een sociale robot gelijkwaardig aan een slimme (AI) assistent? Er zijn logischerwijs op diverse vlakken verschillen. Zoals de verschijningsvorm, de soort interactie, ethische bezwaren, het doel en functionaliteit of de kosten. Toch worden sociale robots vaak in één adem genoemd met slimme assistenten en AI (kunstmatige intelligentie). Maar misschien is dat wel de grote valkuil. Is het niet beter om te starten met sociale robots en daarna pas zelflerende AI in te zetten? Sociale robots hebben immers het voordeel dat ze specifiek kunnen worden geprogrammeerd voor bepaalde taken en in beginsel niet zelfstandig kunnen leren. Dit geeft een hoge mate van controle over hun interactie met patiënten. Resultaten zijn voorspelbaarder dan bij zelflerende AI. Bovendien kunnen sociale robots nu wellicht al goed worden ingezet voor bepaalde taken in de huisartsenzorg. Denk aan het monitoren van patiënten, het geven van voorlichting, ondersteuning van patiënten bij het behalen van hun gezondheidsdoelen via coaching en feedback. Op deze manier kunnen patiënten op een laagdrempelige en interactieve manier ondersteund worden in hun gezondheidsproces.

Eén reactie op “Een sociale robot op recept: de toekomst van de huisartsenzorg?”

  1. Toch bijzonder, bij het lezen van het artikel dacht ik, er is iets mee, het lijkt wel of het een door ChatGPT gegenereerde tekst is. En inderdaad! Dus als je een paar keer met ChatGPT hebt gewerkt, begin je als mens de patronen in de wijze van tekst schrijven al te zien…Vaak redelijk afstandelijk en generalistisch.

Geef een reactie

‘Digitalisering PROMS is grote stap vooruit met waardegedreven zorg’ Zeven stappen om Robotic Process Automation toe te passen

Inloggen vereist

Om het hele artikel te lezen heeft u een abonnement nodig

Abonnement

Lees alle magazines al vanaf
€10,- per maand

Word abonnee

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen