Foto: ICT&health

Waar ligt de Raad van Toezicht van wakker?

Natuurlijk is het geen goede zaak om wakker te liggen. Maar wel is het goed om te beseffen waar de zorgen of aandacht van de interne toezichthouders heen gaan in een zorginstelling. Waar toetsen ze het handelen van de directie of de raad van bestuur aan? Immers, dat inzicht biedt een goed aanknopingspunt om te zien hoe ICT daarin kan faciliteren. Sterker nog, het kan een hulpmiddel zijn om de schaarse resources te prioriteren. Geen bijdrage hieraan? Dan ook niet relevant en schrappen van de lijst van onderhanden projecten of wensen!

Wat is dan die top 5 van ‘wakkerliggers’? Ik laat ze kort de revue passeren, en voeg daarbij meteen de link met ICT toe.

Kwaliteit van de zorg
Het is van vitaal belang om de kwaliteit van zorg te waarborgen. Hier speelt ICT een cruciale rol. Denk aan elektronische patiëntendossiers. Alle relevante gegevens van een patiënt worden opgeslagen, zoals medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en onderzoeksresultaten. Hierdoor hebben zorgverleners toegang tot alle benodigde informatie en kunnen ze snel en effectief handelen. Of telemonitoring, waardoor zorgverleners de gezondheid van patiënten op afstand in de gaten houden en indien nodig tijdig ingrijpen.


Verder onder meer beslissingsondersteunende systemen, die helpen bij het stellen van een diagnose of het kiezen van de juiste behandeling. Door deze systemen te gebruiken, kunnen zorgverleners beter geïnformeerde beslissingen nemen en kunnen medische fouten worden voorkomen. Of wat dacht u van robotica ter ondersteuning; het gebruik van geavanceerde analyses die trends ontdekken in de gezondheid van patiënten of risicofactoren voor bepaalde ziekten identificeren. Door deze inzichten kunnen zorgverleners proactief handelen en de kwaliteit van de zorg verbeteren.


Personeel
Het behoeft vandaag de dag geen betoog meer dat goed en gemotiveerd personeel absoluut key is. ICT kan op verschillende manieren ondersteunen bij vraagstukken op de arbeidsmarkt. Zo kan het helpen bij het verbeteren van het wervings- en selectieproces en de onboarding. Recruitmentsoftware kan bijvoorbeeld worden gebruikt om cv’s te beoordelen en sollicitatiegesprekken in te plannen. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de meest geschikte kandidaten worden geselecteerd.


ICT kan ook bijdragen aan het verbeteren van de vaardigheden van het personeel door middel van e-learning. Ondersteunen van flexibel werken, zoals via videoconferencing of cloud computing. Dit kan werknemers in staat stellen om op afstand te werken en daarmee een betere balans te vinden tussen werk en privé.


Verder kan ICT worden gebruikt om arbeidsmarktdata te analyseren en voorspellingen te doen over de toekomstige vraag naar bepaalde vaardigheden en functies. En natuurlijk om HR-processen te automatiseren en te verbeteren, zoals het beheer van verlofaanvragen, salarisadministratie en prestatiebeheer. Dit kan de HR-afdeling helpen om zich te concentreren op meer strategische taken en meer tijd te besteden aan het ondersteunen van werknemers.


Financiële stabiliteit
Kostenbesparingen door automatisering van administratieve taken of een efficiëntere inrichting van processen door digitalisering. Gebruik van data-analyse voor verbeterd inzicht in de financiële situatie en hierdoor proactief kunnen sturen. Voorkomen van fraude door geautomatiseerde controles op declaraties en het gebruik van data-analyse om afwijkend gedrag te detecteren. Allemaal manieren waarop de inzet van ICT kan helpen. En tot slot: ICT inzetten voor betere samenwerking tussen zorginstellingen en verschillende partijen in de zorgsector. Door het delen van informatie en gegevens kunnen zorgverleners beter samenwerken en kunnen kosten worden bespaard.


Wet- en regelgeving
Ook kan ICT helpen bij het monitoren van de naleving van wet- en regelgeving. Zo kan bijvoorbeeld compliance-software helpen bij het bijhouden van de vereisten die van toepassing zijn op de organisatie. Digitale dossiervoering voor vastlegging en beheer van gegevens om te voldoen aan de wet- en regelgeving in de zorgsector. Door middel van e-learning modules en trainingstools kunnen zorgverleners op een interactieve en praktische manier leren over wet- en regelgeving en kunnen ze hun kennis en vaardigheden up-to-date houden.


Toekomstbestendigheid
Denk hierbij vooral aan innovatie, flexibele inzet hulpmiddelen en inrichting systemen, efficiëntieverbeteringen en meer focus op patiëntgerichtheid. En ook hier data-analyse, analyseren van patiëntgegevens en het identificeren van trends en patronen in zorgbehoeften.


Kortom, genoeg aanknopingspunten voor een betere nachtrust.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen