Search
Close this search box.
Search

Innovatie is belangen managen

De allermodernste technologie, zorguitgaven die tot 2040 groeien tot 174 miljard, mondiger patiënten en het bedrijfsleven wat staat te springen om een bijdrage te mogen leveren. Je zou zeggen dat dit een gelopen race zou zijn, waarbij alles keurig in elkaar valt. De werkelijkheid zit echter anders in elkaar.

Onderliggend zijn er vele tegenstrijdige belangen te vinden, maar daarover hoor of lees je weinig. De verschillende belangen worden gemaskeerd in de roep om ‘meer geld’, of men wijst naar DE overheid, de dokter of patiënten die het niet willen of kunnen. Maar eigenlijk hebben ze allemaal een uitdaging, zij het een andere.

Het stelsel van belangen is zo complex geworden, dat het zichzelf in stand houdt. Denk aan Mikado; wie het eerst beweegt is ‘af’. In de wetenschap dat tegenovergestelde krachten elkaar opheffen, is derhalve een verschil van kracht nodig om iets in beweging te krijgen. Deze ‘disbalans’ kan men creëren door verandering van wetgeving of beleid. Of doordat in dit geval, patiënten ‘met de voeten gaan stemmen’ en een andere arts of instelling kiezen. Of zelfs diensten van nieuwe spelers af gaan nemen. 

Hoe het ook zij, zolang er een evenwicht is, zal er niets (substantieels) veranderen.

Het is interessant om te zien dat vrijwel gelijksoortige studies elkaar tegenspreken of resultaten ‘gekleurd’ besproken worden, waarbij de resultaten evenzeer vóór een bepaalde ontwikkeling als tégen spreken.

Het zal nog even duren voordat de balans doorbroken wordt, iets wat overigens eenvoudigweg ‘van buiten’ de zorg kan gaan plaatsvinden. Mijn stelling is dat díe kracht van buiten de enige is die de balans, die ook kunstmatig in stand gehouden wordt, zal verstoren. Het Mikadospel stort dan in elkaar.

@lucienengelen

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.