‘Digitalisering van de gezondheidszorg zal het leven van alle Europeanen verbeteren’

Toegang geven tot persoonlijke gezondheidsgegevens overal in Europa. Big data samenbrengen voor genoomonderzoek en het opsporen van uitbraken van infectieziekten. Hoogwaardige onderzoeksprojecten in digitale gezondheidszorg financieren om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en zeldzame aandoeningen te bestrijden. De Europese Commissie heeft een ambitieuze toekomstvisie voor digitale gezondheidszorg, aldus Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis.

Voor Vytenis Andriukaitis, Eurocommissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid, is de verdere digitalisering van gezondheidszorg een centraal thema binnen de gezamenlijke maatschappelijke uitdagingen van de EU. “Alleen door de krachten te bundelen op Europees niveau kunnen we optimaal gebruik maken van de potentie van de digitale revolutie.

Als we de digitale technologie op een strategische en gecoördineerde manier omarmen, kunnen we het welzijn van miljoenen burgers verbeteren en een revolutionaire verandering tot stand brengen in hoe we gezondheidszorg bij de mensen brengen. ”Vytenis Andriukaitis legt uit aan ICT&health hoe de Europese Commissie de digitale verschuiving in de Europese gezondheidszorg ondersteunt en mogelijk maakt.

“Omdat ik zelf arts ben – ik heb jarenlang gewerkt als hartchirurg – heb ik gezien hoe de gezondheidszorg in de laatste decennia radicaal is veranderd. Mensen leven langer dan ooit, maar niet altijd in goede gezondheid. Artsen zien een toename van niet-overdraagbare ziekten, veroorzaakt door risicofactoren als tabak, alcohol en obesitas. We zien ook een groeiende dreiging van infectieziekten als gevolg van toenemende resistentie tegen antibiotica en nieuwe of opnieuw de kop opstekende pathogene ziekteverwekkers. Tegelijkertijd blijven we de druk voelen van bezuinigingen en de roep om meer efficiëntie.”

Aan de andere kant is er een geweldige vooruitgang in de medische wetenschap en het farmaceutische onderzoek. Diagnoses worden sneller en accurater gesteld dan ooit. Patiënten krijgen een betere en meer op hen toegesneden behandeling. “Mijns inziens wordt al deze vooruitgang mogelijk gemaakt door twee grote drijvende krachten: digitalisering en samenwerking. Samenwerking niet alleen tussen alle uitmuntende specialisten in de diverse medische disciplines, maar ook over de grenzen.”

Volgens Eurocommissaris Andriukaitis is verdere investering en samenwerking in digitale gezondheidszorg essentieel. Eerder dit jaar heeft de Europese Commissie haar strategie om dit proces te versnellen aangenomen.

Waarom neemt de Europese Commissie zo’n actieve rol op zich in de digitale gezondheidszorg?

“Hoewel gezondheidsbeleid hoofdzakelijk wordt aangestuurd door nationale of regionale regeringen, heeft de Europese Unie meerdere taken op dit gebied. Wij zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de preventie en beheersing van grensoverschrijdende bedreigingen van de gezondheid, en voor de structurering van de interne markt voor geneesmiddelen. Ook ondersteunen we de lidstaten met infrastructurele investeringen, begeleiding van politieke hervormingen of de financiering van gezamenlijke onderzoeksprojecten. En vergeet niet dat een belangrijke pijler van de Unie, het vrije verkeer van onze burgers, nu werkelijkheid is geworden voor veel mensen. Miljoenen EU-burgers reizen, werken of wonen in een ander land en zij verwachten overal in Europa toegang te hebben tot de beste medische zorg.”

Hoe kan digitale innovatie het leven van deze mobiele burgers gemakkelijker maken?

“De meeste Europese landen hebben de laatste tijd enorme vooruitgang geboekt in het digitaliseren van hun zorgsystemen. Artsen hebben digitale dossiers van hun patiënten, ziekenhuizen delen hun rapporten met huisartsen, recepten voor apothekers zijn gedigitaliseerd. Maar op het moment dat je naar een ander land reist en daar naar de dokter of apotheek moet, komt alles weer neer op het ouderwetse papierwerk. Of erger, stel je voor dat je met spoed naar een buitenlands ziekenhuis bent gebracht en de Spoedeisende Hulp arts moet meerdere telefoontjes plegen of testen doen om informatie te krijgen over je bloedgroep, allergieën en andere essentiële medische gegevens. Dat gaat ten koste van waardevolle tijd. Om dit aan te pakken zijn we momenteel een Europees digitaal systeem aan het ontwikkelen waarmee gezondheidsgegevens kunnen worden uitgewisseld. Een voorwaarde hiervoor is dat er een IT-platform wordt opgezet, en dat de verschillende nationale zorginformatiesystemen interoperabel worden gemaakt. Dat is een serieuze uitdaging, want we hebben op dit moment nog steeds te maken met een hoge mate van fragmentatie en een gebrek aan uitwisselbaarheid van zorggegevens tussen onze zorginformatiesystemen, zelfs binnen onze landsgrenzen.”

“In de eerste fase zal de uitwisseling bestaan uit een samenvatting van de zorggegevens van patiënten en elektronische recepten. Wij streven ernaar dat de uitwisseling van de zorggegevens voor deze twee Use Cases in het eerste kwartaal van 2019 zullen plaatsvinden tussen de eerste groep  EU-lidstaten. De verwachting is dat tegen 2020 meer dan twintig EU-lidstaten mee zullen doen, inclusief Nederland. Tegelijkertijd onderzoeken we ook de mogelijkheden om complete elektronische gezondheidsdossiers uit te wisselen.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.