Peter van der Voort, intensivist OLVG: ‘Ik ben voor maximale transparantie’

MedMij komt eraan. Nog dit jaar zullen de eerste gezondheidsgegevens van zorgverleners in de PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) van patiënten terecht komen. Veel zorggebruikers kunnen niet wachten. Maar wat betekent het voor artsen als de patiënt de beschikking heeft over al zijn medische gegevens? In deze serie blikken huisartsen en medisch specialisten vooruit op deze ontwikkeling. Deze keer: Peter van der Voort, intensivist in het OLVG.

MedMij stond nog in de kinderschoenen toen Peter van der Voort in 2016 blogde over meer regie voor de patiënt. In een van zijn blogs kaartte Van der Voort destijds al het probleem van gebrekkige informatie-uitwisseling in de zorg aan. En ook hoe creatief artsen daar mee omgingen, door bijvoorbeeld via WhatsApp informatie te delen. ‘Beter zou een sluitend systeem van informatie-uitwisseling zijn, het liefst met de patiënt in control en met een ingebouwde noodgreep voor spoedsituaties’, schreef hij destijds.

”Daar sta ik nog helemaal achter”, zegt Van der Voort nu. “Want de informatie-uitwisseling is nog steeds niet goed geregeld. Nog altijd werken we met brieven, cd-roms en dergelijke. Maar het is nooit compleet. Bijna altijd ontbreekt informatie die voor ons zorgverleners heel relevant kan zijn om de juiste afwegingen te maken. Wat ik krijg is vaak een mooie samenvatting, maar dan mis ik informatie van de huisarts en bijvoorbeeld de fysio. Dat laatste is vaak niet direct relevant voor mijn medische afweging, maar het geeft wel een completer beeld hoe patiënt leeft en wat mogelijk is. Als ik dan lees dat een patiënt nauwelijks mobiel is, betekent dat wel wat voor het herstel. Het is goed om daar rekening mee te houden.”

Daarom is Van de Voort  zo blij met MedMij. Dan staat alle informatie straks overzichtelijk bij elkaar én heeft de patiënt de regie. “Dat laatste vind ik ontzettend belangrijk. Sterker nog, het liefst zie ik dat de patiënt volledig eigenaar wordt van zijn eigen gegevens. Als ik zelf bloed laat prikken in het ziekenhuis, vind ik het al storend dat ik niet bij de uitslagen kan, laat staan dat ze niet van mij lijken te zijn. Terwijl het mijn bloed is. MedMij gaat nog niet zo ver dat er volledig eigenaarschap is, maar het geeft wel inzicht en regie en dat is een grote stap in de goede richting.”

Ingebouwde noodgreep

Ook hetgeen dat Van der Voort schreef over een ingebouwde noodgreep, ondersteunt hij nog van harte. “Ik ben medisch specialist op de intensive care. Grofweg de helft van mijn patiënten is buiten bewustzijn of niet meer wilsbekwaam als ze op onze IC komen. Ik moet dan onder tijdsdruk medisch inhoudelijke keuzes maken op basis van de gebrekkige informatie die ik via de huidige systemen krijg, in meer of mindere mate aangevuld met wat ik hoor van familie.

“ALLES MOET IN DE PGO, BEHALVE

PERSOONLIJKE NOTITIES VAN DE ARTS”

Terwijl het wel zo is dat de meeste patiënten die op een IC belanden, niet zouden overleven zonder de hulp die ze hier krijgen. Het gaat dus om nogal wat. Als een patiënt zijn hele dossier keurig netjes in zijn PGO heeft staan, maar ik kan er in een acute situatie niet bij, dan is dat een gemiste kans. Daarom pleit ik heel erg voor een functionaliteit die er voor zorgt dat we bij acute situaties wél toegang kunnen krijgen tot de PGO. Ik denk dat de meeste patiënten dat juist graag zouden willen.”

Momenteel is deze door Van der Voort gewenste functionaliteit nog niet geregeld in het MedMij Afsprakenstelsel. Wel kan een persoonlijke gezondheidsomgeving zelf de optie bieden om gegevens beschikbaar te stellen in het geval van een noodsituatie. Hiervoor dien je als gebruiker apart toestemming te geven. “Dat is een goed begin, al hoop ik dat het uiteindelijk ook echt onderdeel van het afsprakenstelsel wordt”, aldus de intensivist. “Ik begrijp heel goed dat zo’n achterdeurtje in conflict kan komen met de privacy en veiligheid die MedMij waarborgt. Maar zoals gezegd: de meeste mensen willen de beste hulp in noodsituaties en zullen vast begrijpen dat zo’n achterdeurconstructie dan noodzakelijk is.”

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Je 3e gratis artikel is voorbij, klik op de button onderin om een abonnement af te sluiten.