Slimme sensoren en camera’s in de zorg: focus op de gebruiker

Het gebruik van slimme sensoren en camera’s in de zorg neemt toe. Met de steeds slimmer wordende technologie groeit de vraag van zorginstellingen naar deze oplossingen. Alarmering kan daardoor veiliger, efficiënter en doelgerichter plaatsvinden, met meer rust en tijd op de werkvloer en voor patiënten. Slimme camera’s en sensoren worden door Zetacom al enige tijd toegepast bij zorginstellingen. Deze praktijkervaringen leveren waardevolle lessen op voor andere zorgorganisaties die hiermee aan de slag willen.

Een minderheid van de organisaties in de zorg maakt op dit moment al gebruik van slimme sensoren en camera’s. Dat is misschien zo’n 20 procent. De verwachting is dat dit over enkele jaren een flinke meerderheid is. De technologie wordt beter, de vraag neemt toe en de jongere generatie werknemers staat er meer voor open. Het werken met een smartphone of tablet op de werkvloer is voor hen heel natuurlijk en vertrouwd.

Slimme sensoren en camera’s worden in de zorg nu vooral gebruikt in situaties met een grote doelgroep en waarbij patiënten veel dezelfde kenmerken hebben. We zien de toepassingen vooral in de psychogeriatrische verpleeghuiszorg, bijvoorbeeld met dementerende ouderen en in de (geestelijk) gehandicaptenzorg. Met de opmars van de nieuwe technieken worden de doelgroepen steeds breder. De verwachting is dat de steeds slimmere sensoren en camera’s de komende jaren ook veel worden ingezet om zorg in de thuissituatie te ondersteunen. Of om met levensstijlmonitoring de achteruitgang of andere ontwikkelingen bij patiënten bij te houden.

Slimme sensoren in opmars

Op dit moment – en naar verwachting ook de komende jaren – worden vooral twee verschillende technieken ingezet: slimme camera’s en combinaties van sensoren. De huidige generatie sensoren wordt al steeds slimmer. Een bed-sensor zoals een bedmat meet niet meer alleen gewicht, maar ook microtrillingen zodat duidelijk is dat er ook echt het gewicht van een mens op drukt.

Dat geldt ook voor de stoelmat. Door verschillende sensoren te combineren (bijvoorbeeld een bedmat en een bewegingsmelder boven de deur of in de badkamer) kunnen via een server slimme combinaties worden gemaakt, afgestemd op de kenmerken en behoeften van een patiënt of bewoner. Die persoonlijke scenario’s zijn met de tablet per afdeling eenvoudig te beheren.

Slimme camera’s

Het gebruik van slimme camera’s kan dezelfde opbrengst opleveren (en meer gedetailleerde informatie), maar met een andere techniek. Daarnaast biedt de slimme camera extra mogelijkheden. Hij kan een bewegende deur onderscheiden van personen en als iemand een kamer binnenkomt, kun je zien wie het is of dat het meerdere personen zijn.

Door beeld en geluid te combineren, kunnen zorgverleners bij een alarm via de slimme camera meteen even in de kamer van een patiënt kijken met hun smartphone. Of via een spraakverbinding vragen wat er aan de hand is. Zonder op voorhand al naar de kamer te gaan. Dat is misschien ook helemaal niet nodig en zorgt dan dus voor minder onnodige loopjes én minder inbreuk op de rust van patiënten.

BEGELEIDING BIJ EEN NIEUWE MANIER VAN WERKEN IS CRUCIAAL

Een bezwaar tegen camera’s kan zijn dat het voelt als een inbreuk op de privacy. Want ook als een camera niets registreert, hangt hij er wel. Daarnaast is de camera nu vooral waardevol op een kamer of in een woonhuis met één persoon. Dat verandert met de opkomende nieuwe generatie camera’s. 

De uitdaging: goede implementatie

Het gebruik van slimme sensoren en camera’s in de zorg kan verschillende voordelen opleveren. Iedere zorginstelling moet hiervoor zelf bewuste keuzes maken. Als systemintegrator adviseren wij onze klanten hierover. Om de beoogde voordelen ook daadwerkelijk en optimaal te benutten, is goede implementatie van groot belang.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
zorgsector
Zorgsector gevoelig voor AI-hackers
eenzaamheid
Dr. Margo van Kemenade: ‘Zorgrobots effectief bij bestrijden eenzaamheid’
biomarrkers operatie
Operaties zonder complicaties via biomarkers
zorgmodel
Zorgmodel 5.0 : radicale verandering vergt meer focus op data
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Klinische research unit; Technologie in gebruik en bestuurswisselingen
Philips designers laten tijdens de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven zien hoe de gezondheidszorg kan transformeren met geluid en beeld.
Philips' Vooraanstaande Zorginnovatie op Dutch Design Week
taaislijmziekte
Zelflerende chip detecteert taaislijmziekte
Spraakgestuurd rapporteren is momenteel trending in de ouderenzorg omdat het efficiënt tot professionele rapportages leidt en veel tijd bespaart.
Attendi en Nedap bundelen krachten voor spraakgestuurde rapportage in de zorg
Zorgmodel
Zorgmodel 5.0 vergt een radicale verandering
IZA
Groen licht voor transformatievoorstel positieve gezondheid Almere
Volg jij ons al?

Je hebt een abonnement nodig om verder te lezen.

Al abonnee? Log in.

Nog geen abonnement? Bekijk hier onze abonnementen